Критичен доклад за Берлускони потулен със скандал в Европарламента

Критичен доклад към правителството на италианския премиер Силвио Берлускони и лично към неговата медийна империя не можа да мине през Европарламента след скандал в сряда вечерта, съобщи EUobserver. Според изданието Европейската народна партия, която е най-голямата фракция в сегашния състав на парламента и в която членува създадената от Берлускони партия "Форца Италия", е попречила на гласуването на доклад на депутатката Йохана Богард-Куаак за състоянието на медиите в Италия. Докладът, който критикува влиянието на премиера върху публичните и частните медии на Ботуша, трябваше да бъде гласуван вчера следобед, но големият брой поправки направи това физически невъзможно.

По-голямата част от 338-те поправки на документа бяха внесени от представителите на "Форца Италия" и Съюз за Европа на нациите, който е част от другия партньор в италианското правителство "Национален съюз". Останалите фракции в ЕП обвиниха християндемократите, че нарочно са попречили на приемането на доклада.


Отпадането на документа от дневния ред на парламента е окончателно, тъй като това е последната му сесия преди изборите през юни.

Докладът за нарушенията на свободата на словото в ЕС е посветен почти изцяло на Италия. От встъпването в длъжност на Силвио Берлускони като министър-председател през 2001 г. той не е разрешил конфликта на интереси между държавния пост и бизнеса си, твърди авторката Йохана Богард-Куаак. Вместо това премиерът дори е увеличил хватката си върху частните медии и по този начин се е стигнало до уникално съчетание на икономическа, политическа и медийна власт в ръцете на един човек, подчертава тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK