Ден на Европа ще се проведе на филмовия фестивал в Кан

Фестивалът в Кан и Европейската комисия организират за втора поредна година Ден на Европа, предаде Делегацията на ЕК в България. Празникът ще събере заедно повече от 20 от 25-те министри на културата в Европейския съюз и изтъкнати професионалисти. Очаква се да бъде обсъждено за първи път европейското измерение в преподаването на филмово изкуство и трудностите при осъществяването на прехода от обучение към действително правене на филм.

На 18 май Вивиан Рединг ще представи наградата на Европейския съюз "Нов талант", която се присъжда на млад професионалист за пълнометражен филм, направен като част от проект за обучение по програмата "MEDIA". Освен това 11 филма, които са получили подкрепа от програмата, са включени в различни номинации в Кан тази година.


"Киното е едно от най-обичаните забавления в Европа, като през 2003 г. в ЕС са продадени близо един милиард билета за кино", каза Вивиан Рединг, член на Европейската комисия, отговарящ за култура и аудио-визуална политика. Една четвърт от тях са за национални европейски филми. Не трябва да се ограничават усилията за популяризиране и разпространение на европейски филми като средство за развитие на европейската идентичност. Трябва да се гарантира, че филмовата индустрия ще остане конкурентноспособна, добави тя. С този втори Ден на Европа, министри и професионалисти ще изпратят едно силно послание към младите таланти. Те имат всички шансове да направят своите филми и тези филми да бъдат гледани отвъд националните граници".

На 18 май почетен гост ще бъде Милош Форман. Изучаването на филмовото изкуство се различава значително в отделните държави-членки и връзките между такива курсове за обучение са много слаби. На европейското измерение – както културно, така и икономическо – се отдава малко внимание в повечето курсове по правене на филми. Често пъти е трудно да се влезе в тази професия. Пречките са такива, че много млади филмови творци се отказват. Въпросите са как може да се направят курсовете за обучение в областта на киното по-европейски и да се предоставят повече възможности с европейско измерение на младите таланти.

Това ще е същността на дискусията сутринта на 18 май, като участници ще са 20 министри на културата от страните членки, Вивиан Рединг и някои големи имена от световното кино като Милош Форман, Стивън Фриърс и Клер Денис. Ще присъстват и студенти по кино от различни държави, които ще обсъждат своя опит. Домакин и водещ на сесията "Как да стана филмов творец в Европа" ще бъде сценаристът Жан-Клод Кариер и журналисти от медии-партньори на Деня на Европа. Такива са Фигаро, АРТЕ и Радио Франс Интернационал.

Заключенията от срещата ще бъдат представени на пресконференция от Вивиан Рединг.

Денят на Европа ще включва също така една следобедна презентация пред пресата и професионалисти. Тя ще покаже целите на програмата, която ще започне след сега действащата програма "MEDIA Plus" през 2007 г. и начините да се осъществят на практика заключенията от сутрешната сесия по отношение на правенето на филми.

Един ден преди този Ден на Европа, като символичен жест на европейците за обединяване на тяхното кино, министрите на културата от страните от Европейския съюз и Вивиан Рединг ще се изкачат заедно по стъпалата на Palais des Festivals. Там ще се излъчи първият германски филм в официалната конкурсна програма в Кан от 1993 г. досега - "The Edukators" на младия режисьор Ханс Вайнгартнер.

По време на пресконференция Вивиан Рединг ще обяви победителя, спечелил наградата на Европейския съюз "Нов талант" и ще го представи на пресата. Тази награда се дава за първи път. Тя се присъжда за сценарий за пълнометражен игрален филм, написан след завършване на обучение в рамките на програмата "MEDIA".

Победителят ще остане няколко дни на филмовия пазар в Кан, за да популяризира своя проект чрез представянето му с помощта на професионалист пред режисьори и продуценти.

--------

Повече информация за събитието може да намерите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK