Няма документ, отнасящ се до арестуването на Любчо Георгиевски

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа(ОССЕ) подготвила документ, чиято същина е как да бъде арестуван бившият македонски премиер Любчо Георгиевски. Така ще му се потърси наказателна отговорност, пише на страниците си македонският вестник "Време".

В този документ, който циркулира сред международните представители в Скопие, става дума за евентуална наказателна отговорност на Георгиевски по случая Ращански лозя. Тогава шестима пакистанци и един индиец, нелегални имигранти, бяха убити край Скопие през март 2002 г. Властите съобщиха, че те са терористи, направили засада на полицейски патрул и планирали нападения срещу чужди посолства в страната.


Въпросът за отговорността на Георгиевски бе повдигнат, след като бившият министър на вътрешните работи Любе Бошковски тайно напусна страната, припомня изданието. Срещу него се води разследване по случая Ращански лозя.

Разглеждат се два варианта за евентуално наказателно преследване на Георгиевски. Първият е, че е знаел за плана за убийството на нелегалните имигранти, но не го е предотвратил. Вторият е, че е научил за случая, но не го е оповестил.

ОССЕ вече намеква, че в първия случая Георгиевски може да бъде осъден на пет до десет години затвор, а във втория - на една до три години затвор.

Сред македонската общественост се споменава възможността за наказателна отговорност на Георгиевски и на бившия главен прокурор Ставре Джиков.

Скандална е намесата на международната общност в целия случая от самото начало на аферата, а още повече на ОССЕ, чийто мандат е съвсем друг, пише още изданието изданието.

Никола Гаон, говорител на ОССЕ в Македония, обяви обаче, че такъв документ не съществува и не е разпространяван от ОССЕ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK