Една вечер в Стокхолм

---

Дневник Online “Европейски перспективи” стартира рубрика “Писмо от Европа” с желанието да даде възможност на българите, живеещи в страните от ЕС да дадат своето мнение и коментар на процесите и събитията в Обединена Европа.


*Росица Михова е студентка в СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Скандинавистика".

Ако живеете в страна от ЕС и смятате, че Вашето мнение трябва да се чуе и в България, можете да изпращате материалите си на [email protected] .

---

Имах удоволствието да прекарам 4 месеца в Швеция, страната на белите нощи през лятото и бих прибавила, много тъмните дни през зимата. Сега ще ви разкажа шведската приказка, така както я видях аз и както може би няма да я прочетете в никой туристически справочник.

Алкохолът

Думите, които сякаш за вечни времена са гравирани с големи, тлъсти букви в сърцата на шведите са две: System bolaget. Така се казва магазинЪТ за алкохол. Един единствен, много напомнящ за времето, когато се чакаше на километрични опашки за хляб в нашата мила родина. Магазинът е държавен и въобще няма интерес да съдира кожата на бедните хора, затова работи от 10 до 6 следобед понеделник – сряда, а в събота – до 3 следобед. Петък е нещо като малък празник за зажаднелите шведски души и именно тогава те се запасяват за уикенда, System bolaget работи до 19.00. Следва “Запоооооой!”, а в неделя дори Бог е почивал.

За да гласуваш, трябва да си навършил 18... За да си купиш алкохол – 21 не ти мърдат. Цени на някои алкохолни напитки:

Джин – за литър не по малко от 50 лв.

Уиски – най-малко 50 лв. Най-много... казва ли ти някой... Има за по 200, че и за повече лева... За 700 мл.

Вино – между 10 и 50 лв. бутилката.

Който не вярва: www.systembolaget.se

В Стокхолм рядко пият чист алкохол. Няколко пъти правих опит да си поръчам текила, но винаги се случваше едно и също. Капки пот избиваха по челото на бармана и той трескаво започваше да търси цената на чистия концентрат. Иначе най-много вървят т.нар. drinks. Това е 10 гр водка, малко натурален сок, газирана вода и промишлени количества лед. Ако сте в по-тузарско заведение, може да ви сложат стръкче градински чай и маракуя за украса. И това нещо само за 20 лв. Шотовете текила – 12 лв. Наздраве!

В университета винаги има купони, организирани предимно от чуждестранните студенти. Номер едно са купоните на руснаците - водка с кола, горе долу в съотношение 50 на 50.

Гаджетата

На първото ми излизане в Стокхолм ме придружаваха двама комшии - много мили момчета, определено повече запленени от екзотичното ми излъчване, отколкото от блестящия ми шведски. Отидохме в едно “народно” заведение, което си приличаше на нашенска дискотека, особено като се има предвид блъсканицата и опашките пред тоалетната.

Стояхме си ние (местата за сядане отдавна бяха заети), пиехме си биричката и излъчвахме сексапил, когато аз бях буквално разтърсена от това, което се разигра пред очите ми: Момиче “изненада” младеж изотзад, при което най-вероятно получи подробна информация дали младежът беше с боксерки, слипове, прашки или без. Обясниха ми, че понякога можело и така да се запознаят момче и момиче, въпреки че не било до там обичайно и на момчетата не винаги им харесвала такава практика.

Как протича свалка в дискотека?

Виждаш едно момиче/момче, отиваш при нея/него, заговаряте се и я/го черпиш едно? Нищо подобно! Танцувам си аз най-миролюбиво и при мен пристига едно доста симпатично момче. Аз му се усмихвам, а той ме пита: “Виждаш ли този младеж там?” Кимвам утвърдително. “Защо не го поканиш на танц, той е самотен и си няма гадже?”

Друг случай. Две мои приятелки са в дискотека и вкарват танцови стъпки и кураж с поредната биричка. Към тях се доближават двама доста симпатични младежи с въпроса “Защо не ни черпите по едно?”.

ДОБРЕ ДОШЛИ В ШВЕЦИЯ.

Да, за малко да забравя. За свалката в дискотеката.

Стъпка 1. Поглеждаш го/я.

Стъпка 2. Изчакваш той/тя да отговори на погледа ти. Само тогава можеш да преминеш към стъпка 3. Ако преминеш направо към стъпка 3 и прескочиш стъпка 2, рискуваш да те сметнат за натрапник.

Стъпка 3. Посритваш лекичко обекта на твоите въжделения докато танцувате. В по тежки варианти, можеш да го сриташ силно, да го блъснеш уж без да искаш, или ако много, ама много си падаш по него/нея - дори и с цигара можеш да го/я изгориш! Изобщо не се шегуват хората, когато става дума за любов.

Стъпка 4. Никога не съм ходила сама на дискотека, така че тук не говоря от личен опит. Доста хора ми разказаха обаче, за нещо, което там горе се нарича panik ragg. Съдържанието на термина с груби щрихи е следният: Заведенията в Стокхолм – център затварят в около 3. До този момент почти всички знаят къде и с кого ще се прибират тази нощ. Ако някой е ударил на камък, изпада в паника (panik) и започва да сваля всичко, което му се изпречи пред очите (ragg). Практикува се дори на път за вкъщи. Никога не знаеш кога ще ти излезе късмета!

---

Още по-темата:

Добре дошли в страната на Карлсон и Пипи-Дългото чорапче!

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK