България иска допълнително финансиране от ЕС

България е поискала от Европейския съюз (ЕС) допълнително финансиране за заздравяване на външните граници и за компенсиране на допълнителното бюджетно напрежение. Искането ще бъде разгледано на 17 и 18 юни в Брюксел по време на срещата на върха на ЕС. Това съобщи в неделя заместник-министърът на финансите Любомир Дацов на семинар в Банкя.

По думите му поисканите от България средства ще се използват за изграждане на информационни системи, за покупка на камери с инфрачервени лъчи и на друга техника.


Дацов уточни още, че финансовата рамка, която България получи на 10 февруари, е увеличена със 116 млн. евро за селско стопанство.

Според финансовото министерство средствата, които ще получи страната ни на човек от населението през първите три години след присъединяването към Евросъюза, ще бъдат около 560 евро средногодишно.

След приспадане на вноската, която ще правим в евробюджета, се получават 470-480 евро на човек, уточни Дацов. Според определения за България финансов пакет страната ще получи 4.3 млрд. евро.

От тях 2.3 млрд. евро са за структурни политики, а около 1.5 млрд. евро са за селскостопанска политика и за развитие на селските райони. Рамката включва още и средства за временни мерки, свързани с ядрената безопасност, които са 210 млн. евро.

По време на семинара стана ясно още, че бюджетната вноска на България в бюджета на ЕС ще се равнява на 1.24% от брутния национален доход. Сметките на финансовото министерство показват, че ако запазим икономическия ръст от 5% годишно, през 2007 г. трябва да внесем 280 млн. евро, през 2008 г. - 314 млн. евро, и през 2009 г. - 306 млн. евро.

Вноските на страната се правят на база собствени ресурси и се състоят от три компонента. Първият е традиционни ресурси, в които влизат мита от селскостопанска и промишлена продукция, както и налог върху производителите на захар. Вторият компонент е на база приходите от ДДС и третият е вноски на базата на брутния национален продукт.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK