Мостарският нов "Стар мост" открит отново като символ на мира

Историческият център на град Мостар още носи следите от войната между мюсюлманите и хърватите.

Много исторически сгради, разрушени при боевете, лежат в руини, а модерните блокове с апартаменти пазят дупките от снарядите на тежката артилерия.


Въпреки това известният "Стар мост" на река Неретва бе възстановен, след като хърватските танкове го направиха на парчета през 1993 година.

Новият "Стар мост" сега стои като символ на надеждата за мир между бившите вражески лагери.

"Повторното изграждане на моста е доказателство, че омразата никога не е толкова разрушителна, колкото е съзидателна любовта", казва популярният хърватски певец и композитор Ибрица Юшич, който ще присъства в петък на официалната церемония по откриването на моста.

"Старият символ на града е символ на нашата надежда за по-добро бъдеще", казва Русмир Чишич, председател на комитета, който ръководи възстановяването на 20 метра високото и 30 метра широкото съоръжение с 15 милиона евро и международна помощ.

Хърватите бомбардираха моста, за да ударят сърцето на мюсюлманската общност: 500-годишният път няма стратегическо значение, но обединява както никоя друга сграда османското културно наследство, което доминира в града от векове.

"Създадохме новия мост точно по образеца от 1566 г. по времето на султан Сюлейман Велики", казва Чишич.

Новите каменни блокове са взети от старата каменоломна Мукоша, а "историческият" цимент бе смесен от боксит, глина и камък, обяснява той. Повечето от оригиналните 1088 каменни блока не можеха да бъдат използвани, тъй като или бяха престояли в реката пет години, или бяха станали на прах при хърватското нападение, допълни Чишич.

За международната общност, която все още отговаря за Босна, възстановяването на моста не е само символ на помирение, но и ясен знак към всички екстремисти, че разделението по етнически и религиозни признаци вече няма да бъде позволено.

Тази мечта обаче може да се окаже много по-трудна от измерването на каменни блокове и поставянето им на правилното място, тъй като раните от войната още не са заздравели, а недоверието, и често - омразата към другите етнически групи, са дълбоки. Това може да се чуе в Мостар или дори да се прочете в Интернет-форумите.

"Хърватите разрушиха моста, не трябва да им се позволява никога да го прекосят отново", пише мюсюлманин в уеб-сайта.

"Ще се върнем", заплашва екстремист от хърватска страна.

В кметството на Мостар съветниците изразяват надежда, че възстановяването на моста ще привлече туристи и повече средства в етнически разделения град.

Ориенталски кафенета, които също са възстановени като магазинчета каквито имаше преди войната, ще предложат ободряване на очаквания приток туристи. Сувенири и всякакви други дреболийки примамват парите от джоба и по този начин дават своя принос за икономическия подем.

Всеки в Мостар трябва да свикне с факта, че "Старият мост" е издигнат отново.

"Трудно бе през всичките тези години без моста, но няма да бъде лесно и с него", казват хора в Мостар.

Повечето обаче са доволни, защото отговорният за разрушаването на историческия белег на града - Слободан Праляк, е изправен пред Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK