Антон Станков обсъди съдебната система с Ноел Льоноар

Министърът на правосъдието Антон Станков се срещна в сряда с Ноел Льоноар, председател на Европейския институт към Висшата школа по търговия и бивш делегиран министър по европейските въпроси на Франция.

Министър Станков сподели пред журналисти след срещата, че двамата са обменили информация и са направили съпоставка между българската и френската съдебна система.


"В нашия разговор безспорно най-интересната част беше разговорът за статута на съдия-следователя във Франция, взаимоотношенията му с прокурора и разследванията, извършвани от полицията", каза министър Станков. Той добави, че българският модел се отличава в тази част от френския, но е успял да се убеди в ефикасността на френската система.

Проектът за промени в НПК не е бил обсъждан на срещата.

Ноел Льоноар заяви, че не може да коментира българската съдебна система. Според нея в сегашното си състояние тя не отговаря на изискванията на ЕС. Това е така, защото не гарантира равнопоставеността на различните звена, също така е бавна и мудна, посочи Льоноар. Според нея във Франция също се наложила реформа на съдебната система, особено в наказателната й част, тъй като също е била бавна.

Европа става едно цяло съдебно пространство и нейна цел е в най-близко бъдеще решенията на съда в дадена страна, които имат последствия за интересите на други страни, да бъдат прилагани веднага в другите страни от ЕС, коментира Ноел Льоноар.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK