Ако съдебната власт не се реформира, ЕС няма да признава решенията й

България рискува актовете на съдебните й органи да не се признават в Европейския съюз дори и след 2007 г., заяви бившият министър по европейските въпроси на Франция Ноел Льоноар. Тя е у нас на частно посещение по покана на Меглена Кунева и вчера се срещна с правосъдния министър Антон Станков.

"При установяване на лошо функциониране на съдебната система останалите държави от съюза могат да откажат да признаят решенията й", посочи Льоноар. По думите й това ще е изключение от общото европейско съдебно пространство, в което заради по-ефективната борба с организираната престъпност и с трафика на наркотици и хора всички държави взаимно ще зачитат актовете на съдебните си власти. Тя споделя оценката на евроекспертите, че системата на правосъдието у нас е бавна и тромава, не гарантира равнопоставеност при наказателното преследване и не отговаря изцяло на критериите на ЕС. Льоноар е запознала Антон Станков с модела на френското правораздаване. "Най-полезната част от разговора беше за френските съдии-следователи и съдии по свободите", каза министърът. Там те са към съдебната власт. Министърът не пожела да коментира доколко те са приложими в България.


От Националната следствена служба (НСлС) поискаха вчера на срещи с представители на БСП и ОДС точно това - да станат съдии-следователи по френския модел, което означава да си запазят сегашната независимост в рамките на съдебната система. Еврокомисията обаче настоява да се съкрати броят на разследващите структури. Лидерът на БСП Сергей Станишев определи идеята за съдия-следователите като рационална и се обяви против внесения в правителството проект на правосъдното министерство и МВР за поправки в НПК, тъй като с предлаганото в него прехвърляне на делата във вътрешното ведомство фактически се закривало следствието.

От парламентарната група на ОДС също разкритикуваха предложените промени, но потвърдиха позицията си, че следствието трябва да се извади от съдебната система и да премине към изпълнителната власт, което може да стане само чрез промяна на конституцията от Велико народно събрание. Може да се преценява дали следователите да минат към МВР или към Министерството на правосъдието, но при всички случаи това звено на правораздавателната система не трябва да се разбива, както ще се случи, ако поправките в НПК влязат в сила, смятат от "Демократи за силна България".

- - - - - -

Ноел Льоноар: Без реформа в правосъдието няма да привлечете бизнеса

Ноел Льоноар е била съдия във Върховния административен съд на Франция. Тя е първата жена, избрана сред деветима съдии в Конституционния съд на страната. От 2002 г. до средата на тази година беше министър по европейските въпроси на Франция. Тази седмица тя пристигна в София за срещи с академичната общност.

Как според вас България изпълнява ангажиментите си към Европейския съюз?

- Страната ви отбелязва голям напредък, особено по икономическите критерии. Политиката в тази област дава резултати. Това, което е важно за развитието на компаниите от икономическа гледна точка - стабилност и сигурност, го има. Има сектори от икономиката, които ще помогнат за по-бързото ви интегриране в ЕС. Ако оставим настрана икономическите критерии, от политическите обаче основните трудности са със съдебната реформа.

Смятате ли, че България ще може да устои на конкурентния натиск на европейския пазар?

- Оптимист съм по отношение на интегрирането на България към пазара в ЕС. Приватизацията тук беше извършена добре. Трябва обаче да се положат усилия за образованието и обучението на работниците. Франция е много ангажирана да ви помага в тази област. Искаме колкото може повече млади хора да учат в наши университети.

Докладът на евроекспертите от проверката на място на съдебната система беше особено критичен. Смятате ли, че това може да има сериозни последици и да забави официалното приключване на преговорите за членство?

- Разбира се, че има риск. Правителството е наясно. Не може да се очаква компаниите да правят бизнес в страната, ако няма стабилност и сигурност и не могат да разчитат на честно правосъдие. Трябват ви компетентни съдии, със силна вяра в себе си, много мотивирани да изпълняват трудни задачи. Има опасност за България, ако не се приеме реформата в правосъдието.

Естествено реформата изисква време, трябва да се прави със зачитане на традицията, но мисля, че ще е много полезно българските съдии да видят каква е практиката в останалите европейски страни.

Трябва ли според вас въпросът за членството в ЕС да бъде поставян на референдум?

- Не мога да коментирам. Това е много специфичен за всяка страна въпрос. Във Франция ще имаме референдум по отношение на конституцията на ЕС. Във всяка страна е различно.

Интервюто взе Милена Павлова

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK