Инициативна група пуска гореща линия за нарушаване на човешките права

Според Европейската служба за граждански действия (ECAS) гражданите от новите страни-членки на Европейския съюз все още са третирани като граждани на ЕС "от втора класа", когато става въпрос за техните права на свободно придвижване и наемане на работа. Новината предаде информационният сайт Евроактив.

За да се задържат на преден план въпросите, отнасящи се до тези права, ECAS ще пусне "Гореща линия за равни права" между 3 август и 10 септември. По този начин ще се събират данни за възпрепятстване на свободното придвижване на хората в разширения Евросъюз.


Номерът на горещата линия е +32-2-512-5968, а доказателствата, случаите и казусите, събрани по този начин, ще бъдат публикувани в доклад. Той ще бъде издаден на 14 септември и предаден на евродепутатите.

Европейският омбудсман Никифорис Диамандурос подчерта пред ECAS, че "правата на свободно придвижване и пребиваване са сред фундаменталните права, произлизащи от гражданството на съюза. Омбудсманът обеща, че ще съдейства при представянето на доклада на вниманието на Европейския парламент.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK