Ще остави ли европейският бизнес въпроса за конкуренцията?

UNICE, европейското лоби на работодателите, покани пет председателя на национални организации и съюзи на работодателите на пресконференция на 9 септември в Брюксел. Целта на срещата бе да се изрази отново безпокойство по отношение на бавното прилагане на реформите от Лисабон, предаде информационният портал Евроактив.

Председателят на UNICE Юрген Щрубе изтъкна важната роля на Еврокомисията на Барозу и на новия Европейски парламент като "двигател на промяната". Щрубе приветства обвързването на новия председател на ЕК да "съживи" Лисабонския процес, както и назначаването на досегашния еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген за комисар по индустрията и предприятията.


В издание със заглавия "Бизнес визия за Европа: растеж, работни места и просперитет за нашето бъдеще" UNICE представи своите подробни приоритети за развитието на ЕС през следващите пет години.

Сред ключовите точки за бизнеса са осъществяването на плана на ЕС относно предприемачеството, налагането на една по-ефикасна и експедитивна политика за околната среда. В тази област следва да бъде прегледана стратегията на ЕС за промяната на климата и да се направи една изчерпателна оценка на REACH новото законодателство на съюза за химикалите. Приемането на общностен патент трябва да стане бързо и на английски език, а директивите от Лисабон трябва да бъдат прилагани по-добре.

На пресконференцията Жак Шравен, председател на холандската организация на работодателите VNO-NCW, заяви, че за европейския бизнес измеренията на икономическия растеж, наложени от дневния ред от Лисабон, стоят над екологичните и социалните страни на постоянното развитие. Създаването на работни места, социалния протекционизъм, осъществимата политика за околната среда всичко това не може да бъде изпълнено без растеж, сподели той. А самият растеж е немислим без конкуренцията, завърши Шравен.

Фокусирането върху конкуренцията и икономическия растеж като "крайно задължителна основа за едно продължително, постоянно и стабилно развитие" е заложено в "Бизнес визията за Европа" на UNICE. Поставянето на такъв акцент е обект на критики от страна на социални и екологични неправителствени организации. В оценката си за стратегията на ЕС за стабилното развитие, Green Eight - организация, в която са обединени осем екологични НПО обвини Европейската комисия, че не прави нищо срещу едностранното развитие на Лисабонския процес и фокусирането единствено върху конкуренцията. Според неправителствените организации в дългосрочен план икономическият растеж, социалната кохезия и опазването на околната среда трябва да вървят ръка за ръка.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK