Европарламентът започна да изслушва новите комисари

Бъдещата европейска комисия, ръководена от португалеца Жозе Мануел Дурау Барозу, започна от в понеделник бойното си кръщение. От 27 септември до 8 октомври бъдещите европейски министри ще отговарят на питания на депутатите, преди комисията да бъде официално гласувана в края на октомври.

Вече стана известно, че поне няколко от бъдещите комисари ще преживеят тежки времена. Холандският евродепутат Пол ван Бюитенен, който беше в основата на краха на Комисията на Жак Сантер през 1999 г., вчера поиска от Холандия да започне "анкета за сигурност" на съгражданката му Нели Крьос, която трябва да отговаря за конкуренцията в бъдещата еврокомисия. "Сигурен съм, че такава анкета ще разкрие редица проблеми, които ще пречат на г-жа Крьос да изпълнява функциите си", допълни "Господин Чистота".


Преди началото на слушанията в Европарламента Бюитенен изтъкна "18 причини за тревога" в миналото на бившата ръководителка и бизнес дама. Един от проблемите е 14-годишната кариера на Крьос, до 2004 г. в надзорния съвет на Ballast Nedam, компания на BTP, разследвана в Холандия за картелно поведение. "Червената нишка, която свързва всички предизвикващи загриженост сюжети, са "приятелите, хората които тя познава и които са се радвали на специалното и отношение", изтъква евродепутатът. "Британският" в. "Индипендънт" съобщи вчера, че бъдещата комисарка по конкуренцията е участвала под различна форма в последните 10 години в 30-ина компании, сред които "Макдоналдс", ММО2, "Волво", "ПрайсуотърхаусКупърс" и "Талес", както и в базирани в САЩ и Австралия организации и в няколко мултинационални компании. "Не беше прието предложението комисарят по конкуренцията да бъде французин или германец, защо се смяташе, че Франция и Германия имат твърде големи интереси. В замяна на това си взехме холандка, която има твърде много връзки с частния сектор", иронизира ситуацията французинът Первенш Бере, който председателства икономическата и финансова комисия в Европарламента. Г-жа Крьос направи опит да пресече полемиката в зародиш, като поиска сама правно становище от европейските служби, които заключиха, че понякога може да се разграничава от проблеми, близки до дейността и в миналото.

Другата предизвестена жертва е италианецът Роко Бутилионе, бъдещ комисар по въпросите на правосъдието и сигурността. Той скандализира либералдемократите и социалистите в европарламента с идеята си да строи лагери за бежанци извън Евросъюза. "Личните му виждания са обезпокоителни. Смятаме че мнението му за гражданските свободи, правата на гейовете и лесбийките са ужасни. Те не се покриват европейските стандарти", коментира социалистът Ханс Свобода.

Миналото може да настигне и датчанката Мариан Фишер Бьол, бъдещ комисар по селското стопанство. Греховете и са, че беше "забравила" да информира колегите си, че съпругът и е съсобственик на свинеферма върху 500 ха земя на 100-ина километра от Москва. Той продал дяловете си, след като г-жа Бьол е номинирана за еврокомисар. Освен това семейството има в Дания 3 ферми на стойност 3.3 млн. долара за които Ханс Фишер Бьол е получил значителни субсидии от Брюксел, твърди заместник-председателят на комисията по бюджета, шведът Нилс Лундгрен.

Независимо от това как ще протекат изслушванията и дори да излезе със становище по всеки от бъдещите комисари Европейският парламент не може да отхвърли нито една кандидатура. Председателят на еврокомисията Жозе Барозу представя екипа като цяло и той ще бъде гласуван така. Ако европарламентаристите препоръчат, той може да поиска оставката на някой от комисарите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK