Фондация иска алтернативно третиране на наркозависимите, извършили престъпление

В българското законодателство трябва да бъде предвидена алтернатива на присъдите за зависимите от наркотични вещества и

алкохол, извършили криминални престъпления. Това се посочва в позиция на фондация "Логос", представена в сряда на пресконференция от нейния председател Кирил Кънев.


Той съобщи, че фондацията в момента изготвя проектозакон за алтернатива на присъдите на наркозависимите. Проектът ще бъде

изготвен с помощта на сравнителен анализ на законите в Западна Европа и САЩ, и чрез работа с фокус групи от зависими, лишени от свобода.

Предвидени са семинари с участието на политици, представители на Министерството на здравеопазването, Националния осигурителен институт, както и на Дирекция на затворите. Проектозаконът ще бъде изработен и с експертната помощ на Сдружение за борба с епидемичните болести и наркоманиите.

Според Кънев към настоящия момент в правната система на страната отсъства подобен закон и наркозависимите, извършили

престъпления, поради своята болест, са третирани от правосъдната система на общо основание. Те се възприемат като лица с висока степен на обществена опасност.

Председателят на фондация "Логос" посочи, че лишаването от свобода на наркозависимите напълно възпрепятства включването им

в терапевтични и рехабилитационни програми, и задълбочава проблема им на зависимост.

По думите на Кънев лишените от свобода наркозависими в затвора в Бобов дол са разказали пред представители на фондацията, че момента, в който са разбрали, че са зависими, е бил когато са свършвали парите си.

Според Кънев около 80 процента от токсикоманите или наркоманите са имали и продължават да имат проблеми с правосъдието. Над 90 процента от тях излежават присъда "лишаване от свобода", заради кражби с мотив да си набавят средства за наркотици.

Голяма част от тях са били унижавани от представители на властта, посочи председателят на фондацията. Според Кънев

моментът на арестуването на наркозависимите в повечето случаи съвпада с периода на абстиненция и тогава наркоманите са

неспособни да дадат показания.

По неговите думи в почти всички европейски страни и САЩ законодателството предвижда алтернативи на присъдите за наркозависими. Той даде за пример законодателството в Белгия, където прокурорът има право да реши дали да образува наказателно производство, или не. Обвинението разполага и с правото да предложи на нарушителя, признал своята зависимост, да се подложи на лечение. Тогава делото се прекратява и обявява за закрито.

Съдът може да разпореди пробация с отлагане изпълнението на присъдата или налагане на условна присъда. В повечето случаи

лечението е обстоятелство на условно освобождаване от наказание.

Кирил Кънев отбеляза, че европейският опит е доказал, че лечението на наркозависимите излиза по-евтино за държавата,

отколкото лишаването им от свобода.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK