Програмите за парите от ЕС след 2007 г. вече се разработват

Разработването на оперативните програми по националния план за развитие започна, съобщи началникът на дирекция "Управление на средствата от ЕС" към Министерството на финансите Боряна Пенчева по време на семинар в Солун. Вече се работи по програмите за регионално развитие и транспорт, които са най-важните части от плана. Той е много важен за България, тъй като въз основа на него страната ще получава и разпределя парите от Европейския съюз след 2007 г.

След разработването на всички пет програми (за развитие на конкурентоспособността на икономиката, на човешките ресурси, на регионите за планиране, за околната среда и транспорта) следва разпределението на структурните и кохезионни фондове и преговори с ЕС за отпускане на средствата. Следващите конкретни стъпки, които ще предприеме министерството, са наемане на независим консултант, които да направи оценка на плана за развитие и програмите като цяло.


Гърция ще оказва помощ в подготовката на българския план за развитие, стана ясно по време на среща между експерти от двете министерства на финансите в София, организирана от Института по публична администрация и европейска интеграция и гръцкия Европейския център за комуникационна информация и култура.

България вече е пълноправен член в управляващите структури на програмата на Европейската комисия INTERREG III CADSES. Тази програма за междурегионално сътрудничество включва 18 страни от Централна и Югоизточна Европа, като целта й е да насърчава малки проекти с практическо значение. Приоритетите й ще са териториалното развитие и създаването на информационно общество. По CADSES оставят за договаряне още 72.8 млн. евро, като това трябва да стане до края на следващата година, заяви експертът в дирекция "Управление на средствата от ЕС" Димитър Димитров.

-------

Строежът на гръцката част от пътя към граничният пункт Маказа ще започне към края на 2005 г. и ще приключи най-късно до 2008 г., иначе Гърция ще загуби част от средствата, които й се отпускат от Европейския съюз. Това стана ясно след среща на зам.-министъра на финансите Любомир Дацов с представители на гръцката държавна компания "Егнатиа".

Дружеството строи някои от пътищата, които свързват магистралата "Виа Егнатиа" с българската, македонската и албанската граница. Желанието и на местните бизнесмени е да се ускори изграждането на граничния път, тъй като това ще улесни икономическите връзки между Северна Гърция и България, заявиха представители на Асоциацията на износителите от Северна Гърция по време на разговорите си с Дацов.

Догодина ще е готов и граничният контролно-пропускателен пункт "Илинден", който се забавя заради решението на гръцките власти да се откажат от идеята там да се построи нова сграда на митницата. Обещанията от гръцкото правителство са пунктът да заработи през 2005 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK