Кипър се надява ЕП да одобри проекторезолюция за изтеглянето на турските войски

Кипърският президент Тасос Пападопулос изрази надежда, че Европейският парламент ще одобри проекторезолюция, с която да прикани Анкара да започне изтегляне на войските си от Северен Кипър и да признае Република Кипър. Това съобщи солунската агенция МПА.

Пападопулос допълни, че установяването на дипломатически отношения с Анкара е наложително, но едва след като Турция осъзнае задължението си да признае Република Кипър.


В комисията по външните работи на Европейския парламент от вторник отново се подновиха замразените преди няколко месеца дебати относно начините за отпускане на финансова помощ на кипърските турци, след като проваленият референдум за повторното обединение на острова през април остави северната турска част на острова извън рамките на ЕС. В обсъжданията участват и кипърските евродепутати, съобщава МПА.

За да бъде решен кипърският проблем, трябва да се гарантира изтеглянето на чуждите войски от острова и на турските заселници в Северен Кипър. Трябва да бъде зачитено правото на бежанците - кипърските гърци, избягали от Северен Кипър по време на турската военна операция през 1974 г. - да се завърнат по домовете си и въпросът за техните имоти да се уреди въз основа на решенията на Европейския съд за правата на човека. Това бе изтъкнато от кипърският министър на отбраната Кириакос Маврониколас по време на посещението му във вторник в Солун.

Той заяви, че не бива да се смята за даденост готовността на Република Кипър да даде карт-бланш за присъединителната процедура на Турция.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK