Непознатата Естония

Визитка

Площ: 45 226 km2


Население: 1,4 млн. души

Етнически състав: естонци, руси, украинци и др.

Столица: Талин

Официален език: естонски, използва се и руски

Религия: християни - 98.1 % (от тях протестанти - 58.6 %, православни - 38.9 %, католици - 0.8 %, униати - 1.7 %), мюсюлмани - 0.2 %, юдаисти - 0.3 %, други - 1.4 %.

Извън страната живеят около 200 хил. естонци, главно в Русия, САЩ, Швеция, Финландия и др.

Градско население: 74 %.

Естествен прираст - 5.0.

Средна продължителност на живота - мъже - 64 г.; жени - 75 г Официален празник: 24 февруари Административно деление: 15 уезда (околии) Държавно устройство: република.

Държавен глава: президент, избиран от парламента за срок от 5 г.

Законодателен орган: двукамарен парламент.

Изпълнителен орган: правителство, утвърждавано от парламента. Главни пристанища: Талин, Пярну

Туризъм: годишно страната се посещава от около 150 хил. туристи.(Разбира се, точно тези данни следващата година ще изглеждат по съвсем различен начин)

Талин

Няма съмнение, че интересът към Естония се повиши, особено след май месец тази година.Пък и бързото икономическо развитие, изгодните инвестиционни условия и благоприятното географско положение превръщат Естония в сърцето на Балтийския регион. Естония се отъждествява много повече с Финландия, на другия бряг на Балтийско море, отколкото с балтийските си съседки Латвия и Литва. Финският език, от угро-финската група, е много близък до естонския. Бившата съветска република, обявена през 1990 г. за независима държава, се радва на интерес от западните туристи. Е, интересът е доста по-специфичен. Почти всеки ден 10 000 финландци преминават с ферибота в Талин, за да пазаруват или просто да постоят час-два в хубавите и не особено скъпи рибарски ресторанчета по крайбрежието.

Старият град

е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и в това няма нищо учудващо - градът съществува от XIII век и е бил притежание ту на шведи, ту на датчани, руснаци или немци. Запазени са средновековни църкви, готически катедрали, манастири, замъци. Северното лято е по-късо, затова естонците ценят слънцето. На почит е модерното строителство, свободното пространство, големите прозорци и светлината.

В Естония проблемът с паркирането в градовете е решен, а половината от шофьорите плащат за паркинг, като изпращат SMS от мобилния си телефон.Икономистите коментираха, че Естония е страната с най-развити високи технологии сред новите членки на ЕС. По някои показатели Естония изпреварва дори част от сегашните членки на ЕС. В началото на 2004 г. в Естония с интернет разполага около 45% от населението, което е повече дори от Франция.

Туризъм

Иначе лятото е сезонът, когато организираните туристи заливат Талин. Затова точно тогава забавленията в столицата са в разгара си - през юли се провежда Балтийският фолк фестивал - седмицата на балтийските песни, танци и празненства. На всеки пет години хор от 30 000 души изпълнява традиционни естонски песни на открита сцена в рамките на Фестивала на Естонската песен. Пролетта и есента в Талин са подходящи за по-романтично настроените туристи.

Естонците са културен, работлив народ - истински "европейци". Имат силно развито чувство за национална идентичност.

Символът на националната кухня

на Естония е пастетът от пушена херинга, който се приготвя от херингово филе, яйца и масло. Най-популярната естонска напитка е ликьорът "Вана Талин" - сладък и много силен. Обикновено се сервира в мляко, кафе или шампанско.

Пътуването до Естония може да бъде повод човек да се отдаде на истинско гастрономично пиршество, за което разказват добрите романи. За качествата на естонската бира и тамошната водка също се чуват само добри неща. А финландците, отделени от Естония само с 1 час път, вече обичат да си правят уговорки за срещи там, за да пийнат по една-две естонски бири.

Друго

Между Република България и Република Естония е установен двустранен безвизов режим за пътувания на гражданите на двете страни с право на престой до 90 дни.

Условията за пътуване в Естония, не се различават от тези при пътуване в другите страни, членки на ЕС.

Консулското обслужване

обаче на гражданите на двете страни е затруднено от обстоятелството, че в нито една от тях няма открито дипломатическо или консулско представителство на другата. Интересите на страните и на техните юридически и физически лица на територията на другата се защитават официално от техните акредитирани дипломатически представителства във Варшава, Полша.

Адрес на Посолството на Република Естония в Полша: 02-639 Варшава, ул. "Карвинска" 1 Тел. (004822) 646 44 80, 646 44 83

Факс: (004822) 646 44 81

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK