Преговорите за първия реакор за ядрен синтез в света отново са в застой

Срещата на Международната агенция за атомна енергия във Виена завърши на 9 ноември без да бъде прието споразумение относно избора за местоположение на първия в света реактор за ядрен синтез, предаде EUobserver. Главните претенденти за домакинството на проекта са Франция и Япония.

ЕС заедно с Русия и Китай подкрепят идеята централата на стойност 12 млрд. долара (9.3 млрд. евро) да бъде построена в Кадараш, близо до Марсилия (Франция). От другата страна - САЩ, Южна Корея и Токио са за риболовното селце Рокашо-мура, намиращо се в северната част на Япония. От руска страна изразиха мнение, че евентуално може да бъдат построени два ITER-реактора.


Според информационната агенция РИА Новости Евгени Великов, един от ръководителите на межунанордния проект, е заявил, че това никак не е лоша идея - "Русия предложи такава възможност през декември 2003 година, при положение че двата реактора не са еднакви".

Амбициозният проект, наречен ITER (международен термоядрен експериментален реактор) датира от 16 години и министрите от ЕС се надяват окончателното решение да бъде взето през ноември. Целта на ITER е да предложи разрешение на световните енергийни проблеми в дългосрочен мащаб.

Докато работещите в момента ядрени централи работят като разделят атомите, технологията на синтеза е на обратния принцип - тя свързва атоми, за да произведе енергия. За да се получи ядрен синтез обаче, плазмата трябва да достигне температурата на Слънцето, да бъде концентрирана и ограничена за по-дълго време. Досега това не е постигнато.

И двете страни-конкурентки - Япония и Франция, имат добре развита ядрена индустрия. В Страната на изгряващото слънце атомните централи произвеждат над 1/3 от електричеството, докато във Франция 80% се осигурява именно от АЕЦ. Според Ройтерс Европейският съюз ще покрие 40% от разходите по проекта, а Китай и Русия - по 10%. Средствата за останалите 20% от разноските ще бъдет осигурени от другите страни-участнички.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK