България, Румъния, Русия, Турция и Украйна създават мрежа за контрол на ГМО

България, Румъния, Русия, Турция и Украйна ще създадат мрежа от лаборатории в Черноморския регион за изследване и контрол на храни, съдържащи съставки от геннопроменени организми. Лабораториите ще правят независими експертни анализи при внос и при износ на геннопроменени продукти.

Инициативата е на новоучредената международна организация - Черноморска асоциация по биотехнологии. В нея членуват биотехнологични научни институти от петте страни, съобщи акад. Атанас Атанасов, президент на асоциацията и директор на Агро-био институт - България.


Той каза, че сега в петте страни няма такива лаборатории и контролът на геннопроменени съставки в храните е затруднен.

Лабораториите в Черноморския регион ще бъдат част от европейската мрежа от биотехнологични лаборатории към Европейската комисия. Според законодателството на Европейския съюз, ако в един продукт има над 0,9 на сто съдържание на ГМО, това трябва да се отбележи при етикирането му, обясни акад. Атанасов.

Черноморската асоциация по биотехнологии ще създаде и единна информационна система на одобрените за консумация и за разпространение ГМО храни и фуражи в членките на ЕС. Базата от данни с характеристиките на продуктите и с изследванията за тяхната безопасност за здравето и за околната среда ще се включи в европейската информационна система. Към момента параметрите за Черноморския регион са непълни. В бъдеще базата данни ще заработи и като клирингова къща, съобщи акад. Атанас Атанасов.

Изпълнителен секретар на асоциацията е д-р Александър Голиков, директор на Центъра за политика при управление на риска на ГМО на Русия. Седалището на Черноморската асоциация по биотехнологии е в София. Организацията ще се управлява от борд на директорите, в който влизат учени от петте страни.

Според данни на асоциацията световната пазарна стойност на геннопроменените растения се оценява на 4,75 млрд. долара, което представлява 13 на сто от глобалния пазар на търговията със семена. Очаква се през идните пет години засетите площи с геннопроменени растения до достигнат 100 млн. хектара в над 25 страни в света, които да осигурят препитание на над 10 млн. фермери.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK