ЕС установи лимит на кешовия трансфер през граница

. Наличност до 10 000 евро или равностойността им в друга валута е новият лимит на сумите, които пътуващите от и за ЕС ще имат право да пренасят през граница без митническа декларация. Това реши съветът на икономическите и финансовите министри на държавите -членки на двудневната им среща в Брюксел тази седмица. За суми в брой над определения праг ще се изисква митническа декларация. "Това е важна стъпка в борбата с прането на пари", посочи холандският финансов министър Херит Залм, който до края на годината председателства срещите на колегите си от ЕС.

В Брюксел се надяват, че мярката ще удари международните терористични мрежи. "Когато официалните канали за трансфер на средства за терористични цели са трудно достъпни, в играта влизат куриерите на кеш, отбеляза министър Залм пред журналистите. Тази есен Брюксел наложи запор върху депозитите в европейски банки, които се предполага, че се ползват за финансиране на терористична дейност. С уеднаквяването на кешовия лимит при преминаване на границите за всички 25 от ЕС се слага край на използването на определени държави за пренасяне на ръка на големи суми нелегални пари. В ЕС досега имаше голяма разлика в допустимите без декларация трансфери в наличност: Докато в Испания горната граница беше 6000 евро, в Австрия тя стигаше до 15 000 евро. По данни на ЕК всяка година през границите на ЕС се пренасят около 1.35 млрд. евро в брой.


Митническите органи ще бъдат упълномощени да контролират пътниците и техния багаж и да конфискуват недекларираните суми, се посочва в съобщението на ЕК. Държавите от Евросъюза ще са задължени да санкционират неизрядните пътуващи според националното им законодателство. При доказано пране на пари за случая ще се докладва на държавата по местожителство на нарушителя и на страните, през които лицето е минало, преди да стигне до границата на ЕС. Ако акцията по изпиране на капитали е свързана със злоупотреба с европейски фондове, държавите-членки ще докладват и на Еврокомисията. Когато има подозрение за връзка с терористи в трети страни, в разследването ще бъдат привличани и специализираните органи там.

Разпоредбите на ЕС срещу прането на пари датират от 1991 г. Приетата тогава директива задължи всички кредитни и финансови институции (включително чейндж бюрата) да докладват на съответните служби за клиенти, които откриват сметки в размер над 15 000 евро или подозират, че става дума за пране на пари дори и при по-малки депозити. През 2001 г. същите изисквания бяха наложени и на част от нефинансовия сектор: счетоводители, търговия с недвижими имоти, нотариални и юридически услуги, търговия с ценни предмети.

--------------------------

Евробюджетът отново остана без подпис на одитор, предаде Ройтерс. За 10-та поредна година финансовите надзорници на ЕС намериха несъответствия в близо 100-милионния бюджет на Европейския съюз за 2003 г. Проблеми има във всички разходни пера, където се изплащат помощи за определена продукция (например зехтин, памук, тютюн), включително несъответствия се наблюдават при изплащането на субсидии за развитие на селските райони, експортно рефинансиране и интервенционни действия, констатира докладът на одиторите. Същевременно всяка година ЕС не успява да изразходва между 7 и 15% от предвидените средства. Към края на 2003 г. натрупаната остатъчна сума е достигнала 200 млрд. евро, което е равно на два пъти годишния бюджет на ЕС. Тези средства Брюксел е задължен да върне на държавите членки или да им ги приспадне от вноските, но не го е направил.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK