Турските имами вече се устройват в Евросъюза

Турските имами, изпратени от Анкара в страните - членки на ЕС, вече реализират поставената им от официалните власти задача - да съдействат за модерното и миролюбиво възприемане на исляма в рамките на ЕС, писа в. "Гардиън". Преди няколко месеца турската страна изпратила над хиляда умерени мюсюлмански духовници в държавите от ЕС. Според официалните данни само в Германия са пристигнали близо 700 имами.

Те са първата вълна от духовници, които ще се насочат към Европа. Засега във Великобритания не е пристигнал нито един емисар на Анкара.


По думите на Али Бардакоглу, оглавяващ турския директорат по религиозни въпроси, мисията на духовниците е да обясняват исляма "като източник на мир и приятелство, а не като инструмент на насилие". Бардакоглу твърди, че в Турция има 70 000 имами. "Един от приоритетите ни сега е да ги образоваме, да ги научим на чужди езици и да ги подготвим да заминат в чужбина." Чиновникът допълва, че кампанията на Анкара има за цел преди всичко да предотврати проявите на екстремизъм и да съдейства за интегрирането на 4-те милиона етнически турци, живеещи в ЕС.

Турските власти не крият опасенията си, че по-крайните духовници с ниско религиозно образование са проблемни за мюсюлманските общности, където разпалват нетолерантен фундаментализъм. В очакване на началото на предприсъединителните преговори с ЕС Анкара се старае да дистанцира турската диаспора от радикалния ислям, коментират анализатори.

Проблемът се изостри миналия месец, когато Германия депортира турски имам, призоваващ последователите си към омраза към американците и евреите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK