Подготвя се споразумение с ЕС за размяна на секретна информация

Председателката на Държавната комисия по сигурност на информация (ДКСИ) Цвета Маркова информира в сряда депутатите от комисията по евроинтеграция, че в момента се съгласува споразумение с Европейския съюз за обмен на класифицирана информация. След присъединяването на България към съюза ще бъдат издавани сертификати за достъп до информация на общността, като процедурата е подобна на приетата от НАТО. От такива свидетелства ще имат нужда посланиците в страните от съюза. През февруари група от генералния секретариат на Съвета на ЕС ще провери мерките за защита на класифицирана информация в България.

Цвета Маркова запозна депутатите с извършената досега работа по защита на информацията във връзка с присъединяването към съюза. Депутати от СДС и от БСП изразиха опасения, че определението на Брюксел за класифицирана информация дава широка възможност в определен момент да се засекрети информация, свързана с ЕС. Пред "Дневник" Маркова не можа да уточни дали досега това се е случвало у нас. Част от информацията около преговорите може да бъде засекретена, допусна председателката на ДКСИ.


Маркова отказа да коментира позицията на директора на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, който междувременно публично се обяви за изгаряне на архивите, чийто срок на секретност е изтекъл. "Аз съм привърженик на радикалния подход, който се възприе в Гърция и в Испания. Всички тези архивни документи - без разтваряне, без оглед на това, кой вътре присъства - беше взето решение от техните парламенти и те просто бяха изгорени", посочи той пред Би Ти Ви. Той обаче пропусна да уточни, че в Испания и Гърция е взето подобно решение единствено за досиетата в периода от управлението на военните режими в тези страни. Ген. Киров е един от ръководителите на секретни ведомства, които не изпълняват Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), указващ предаването на архивите в Държавния фонд.

ЗЗКИ е приет отдавна и системно трябва и се изпълнява от всички държавни институции, посочи пред Би Ти Ви пък вицепремиерът Пламен Панайотов. Той отбеляза, че няма да се унищожават досиета или секретни документи зад гърба на обществото.

----------------------

В открито писмо до председателя на парламента Огнян Герджиков и до премиера Симеон Сакскобургготски Институтът за изследване престъпленията на комунизма в България настоя парламентът да приеме изрична забрана за унищожаване на архивни документи преди април 1990 г. Институтът посочва, че с правителствените промени в ЗЗКИ се създава възможност за безконтролно унищожаване на секретни материали с изтекъл срок на защита, които представляват архивни материали с изключителна историческа и справочна стойност.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK