Национален конкурс "Българска фотожурналистика 2004"

Описание

Национално сдружение Фотографска Академия организира за трети път конкурс за репортажна фотография – „Българска фотожурналистика 2004“. Цел на конкурса е да се подберат най-майсторските попадения, направени през календарната 2004 година от нашите професионалисти. Снимките ще бъдат експонирани в НДК и включени в каталог за историята на българската фотожурналистика.

частие в конкурса

Покана за участие се отправя към всички български фоторепортери. Към сътрудниците и кореспондентите на централните и регионалните печатни издания, както и към кореспондентите и щатните фоторепортери на българските и международните агенции в страната.

Предоставените за участие снимки може да отразяват събития от национално, регионално или световно значение, да съдържат сензационни моменти и явления, да са от големи културни, политически, социални или спортни събития, предизвикали обществен интерес.

Раздели:

1. От мястото на събитието

2. Природа и околна среда

3. Изкуства

4. Портрети

5. Наука и техника

6. Спорт

7. Световни събития

8. Ежедневие

Авторите имат право да участват във всеки раздел с единични снимки или серии. Сериите не трябва да съдържат повече от 7 снимки. Максималният брой снимки на един автор не може да бъде повече от 10. Всяка серия се счита за една снимка.

Изисквания към творбите

За участие в конкурса се приемат фотографии само в цифров вид, записани на оптичен носител (CD, DVD). Големината на всяка снимка не трябва да бъде по-голяма от 20 МВ в разкомпресиран вид (50 см по дългата страна при 150 dpi). Файловият формат може да бъде tiff или jpg.

Дискът с изпратените фотографии трябва да съдържа само конкурсните творби и тяхното описание (виж информацията по-долу). По това описание ще бъдат изработени текстовете на влезлите в изложбата фотографии. Снимки с непопълнено описание ще бъдат дисквалифицирани. .

Срокове

Краен срок за предаване: 05.02.2005

Дисковете могат да бъдат изпращани по пощата, с куриерска служба или донесени на адрес: 1612 София, ж.к. Лагера, ул. Троянски проход срещу №14 редакция на списание ФО

Жури

Журито е съставено от представители на фотографските отдели на големите печатни медии и агенции. Журирането ще се извърши чрез прожекция на изпратените файлове. Допуснатите до изложбата кадри ще бъдат оформени заедно с пояснителните текстове и разпечатани на хартиен носител от организаторите на конкурса.

Изложбата

Изложбата Българска фотожурналистика 2004 ще бъде експонирана през месец февруари в НДК.

Тя остава във фонда на НС Фотографска академия и ще бъде използвана като архив за историята на българската фотожурналистика и за пътуваща изложба. Допуснатите кадри могат да бъдат използвани безвъзмездно от организаторите за пропагандиране на конкурса и издаването на рекламни материали като плакати, каталози и др., при стриктно спазване на авторски права.

Награден фонд

За всеки раздел ще бъдат присъдени отделни награди за единична снимка и за серия. Журито ще определи десетте най-добри репортажни снимки за 2004 година.

На отличените автори ще бъдат присъдени специалните грамоти на НС Фотографска академия, парични, предметни и други награди.

Имената на всички участници в изложбите за фотожурналистика от 2002, 2003 и 2004-та години ще бъдат вписани в специален каталог, който ще отразява историята и развитието на българската фотожурналистика в първите години от 21 век.

За справки:

Цветан Томчев (организатор на конкурса) - 0886 402 917

Редакция на списание ФО - 02 915 99 55

Необходима информация за участие в конкурса

Наименование на снимките (файловете)

Всяка снимка трябва да носи името и фамилията на автора, както и две цифри във възходящ ред.

Например:

Първата снимка на автора Иван Иванов трябва да носи името IvanIvanov01.jpg, следващата IvanIvanov02.jpg и т.н.

Описание на снимките

Описанието на снимките трябва за бъде приложено като текстов файл в .txt, .rtf или .doc формат. В началото на файла трябва да се попълни името на автора и медията, за която работи (ако има такава). Спазвайте описаната по-долу последователност за описание на снимките:

Име на файла

Раздел (виж регламента)

Единична снимка или серия

Заглавие на снимката или серията

Придружаващ текст

Дата на снимката

Снимки с непопълнено описание ще бъдат дисквалифицирани.

Пример за единична снимка

IvanIvanov01.jpg

Световни събития

Единична снимка

Земетресение в Индийски океан

Спасителен екип изважда пострадали от разрушена сграда. По време на земетресението загинаха над 100 000 човека.

30.12.2004 г.

Пример за серия

IvanIvanov01.jpg, IvanIvanov02.jpg, IvanIvanov03.jpg, IvanIvanov04.jpg

Природа и околна среда

Серия от 4 снимки

Национален природен парк Пирин

Природозащитници почистват от боклуци района на Василашките езера.

30.05.2004 г.

Източник на информация

Фотографска академия

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK