Селското стопанство щяло да спечели най-много от влизането ни в ЕС

Основните предизвикателства пред малките и средните предприятия, в контекста на присъединяването им към ЕС, са изпълнението на изискванията за безопасността и качеството на стоките, заяви на семинар в Севлиево член-основателят на Европейското движение в България Красимир Костов. Според него съществени средства ще бъдат необходими и за постигането на европейските изисквания за здравословни и безопасни условия на труд.

Особено големите инвестиции ще са необходими и за патентоване и защита на търговската марка, което е най-големият проблем, не само за малките е средни предприятия в България, но и в ЕС, допълни Красимир Костов.


По неговото мнение най-много от присъединяването на България към ЕС ще спечели селскостопанският отрасъл . Костов посочи, че според наблюденията от май до октомври 2004 г. доходите на селските стопани в 10-те новоприсъединили се към ЕС страни са нараснали с 50 на сто. "Нашето селско стопанство излиза от периода на кризата, в която беше в годините на преход и този отрасъл в България има голямо бъдеще", прогнозира Костов.

Проучване на МВМД за общественото мнение за присъединяването на България към ЕС при извадка от 292 фирми, показва, че повечето от представителите на бизнеса подкрепят процеса - 86 на сто - повече от половината от тях - 58 на сто го одобряват категорично, а 28 на сто са заявили, че по-скоро го подкрепят.

Само 11 на сто са противници на членството в ЕС и 3 на сто от запитаните нямат отговор. Изследването беше представено на семинара от изпълнителния директор на Насърчителна банка Георги Момчилов. Същевременно големината на фирмата оказва влияние върху отношението към членството в ЕС, като най-висок е делът на привържениците - 94 на сто, сред големите фирми.

На въпроса обаче, готов ли е бизнесът в България за настъпващата промяна, само 32 на сто са отговорили положително, а 61 на сто смятат, че оставащите две години няма да са достатъчни да се подготви.

Според Георги Момчилов един от големите проблеми, които показва проучването на МВМД е, че медиите са основен източник на информация по въпроси, свързани с присъединителния процес, а на последно място като източник са професионалните организации.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK