България ще достигне стандарта на живот в ЕС през 2060 г.

България ще достигне 75-80 процента от стандарта на живот в страните от Европейския съюз (ЕС) през 2050-2060 г. Тази прогноза направи проф. Иван Ангелов от Икономическия институт на БАН на научна конференция "Интеграцията на България в ЕС - предизвикателства на конкурентноспособността".

Председателят на парламентарната икономическа комисия Нина Радева в изказването си при откриването на форума изрази съмнение в тази прогноза. "Развитието на страни като Ирландия


показват, че възможно стандартът на живот в ЕС да бъде достигнат за по-кратък период и според мен посоченият от проф. Ангелов процент може да бъде постигнат след 15 до 20 години", каза Нина Радева.

Според проф. Ангелов България тревожно изостава в конкурентноспособността и това е най-голямото икономическо предизвикателство пред страната предвид предстоящото ни членство в ЕС. Мнението на Ангелов е, че това е най-трудно преодолимото изоставане.

Иван Ангелов цитира официални статистически данни, според които в момента брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението у нас е едва 27 на сто от БВП на човек от населението в ЕС. Производителността на труда у нас е 30 процента от производителността в ЕС.

По критерия на Световния икономически форум "Потенциал за конкурентноспособен растеж" от 104 страни в света България е на 59 място; по микроикономическа конкурентноспособност - на 75 място; по развитие на информационните и комуникационни технологии - на 73 място, като я изпреварват около 20-23 слабо развити страни.

Мнението на проф. Ангелов е, че за да постигне стратегически цели в икономическото си развитие като БВП на човек от населението, равняващ се на 75-80 процента от БВП на човек от населението в ЕС през 2050-2060 и производителност на труда, равняваща се на 80 процента от тази в ЕС през 2060 г., трябва да се направят кардинални промени в структурата на икономиката. Инвестициите в развитието на икономиката от около 7 милиарда лева годишна до 2010 г. трябва да достигнат 12 милиарда лева годишно, а 2030 г. - 38 милиарда лева годишно.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK