Директива за хранителните добавки може да бъде отменена

Европейската директива за продажбата на хранителни добавки, включително витамини, нарушава няколко законови постановки и е невалидна, според Генералния адвокат на Европейския съд, предаде EUobserver.

Т.нар Директива за хранителните добавки, предложена през 2002 г., затяга контрола върху такива продукти като витаминозните добавки и минералните растителни екстракти.


Само витамините и минералите, които са включени в одобрен списък могат да бъдат използвани като добавки, според Директивата. Тя също налага ограничения и върху дозите витамини.

Освен това производителите на здравословни храни трябва да представят до 12 юли т.г. подробни и пълни доклади, доказващи, че техните добавки са безопасни за здравето. Цената за това ще бъде твърде голяма за много малки фирми, твърдят асоциациите от областта.

Хранителните индустрии смятат също, че 5000 продукти ще бъдат застрашени от този закон, включително повече от 200 хранителни и на базата на витамин C.

Няколко асоциации, обединяващи производители на здравословни продукти, повдигнаха случая преди да започне прилагането на директивата, предвидено за август месец тази година.

Съдебната процедура, която стартира първоначално в британските съдилища беше пренесена в Европейския съд миналата година.

Мнението на Генералния адвокат няма задължаващ характер, тъй като европейските съдии са тези, които трябва да дадат окончателното решение. Въпреки това в повечето случаи съдиите следват препоръките на Генералния адвокат.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK