Новите членки на Евросъюза влизат в Шенген през 2007 г.

Новите страни - членки на Европейския съюз, ще се присъединят към Шенгенското споразумение през октомври 2007 г, предаде чешкото радио Свободна Европа. Според еврокомисаря по правосъдието Франко Фратини спазването на този срок ще зависи от това дали тези държави ще успеят да наложат напълно необходимите системи за обмен на данни и информация. Шенгенското споразумение е система за трансграничен контрол, според която проверката на документите и на пътуващите се извършва само на външните граници на ЕС. Великобритания и Ирландия засега отказват да се присъединят напълно към системата и извършват собствен контрол, но за сметка на това Норвегия и Исландия, които не са членки на ЕС, участват в споразумението.

Намерението да се разшири Шенген толкова драстично предизвиква тревоги в някои от старите членки, като Германия и Холандия, които се опасяват, че ще се окажат крайна дестинация за много туристи, сред които нелегални имигранти и престъпници. Притесненията идват от факта, че на север и изток нови външни граници за съюза са Полша, Словакия и Чехия, страни със сравнително малко ресурси за стабилни гранични проверки. На югоизток и югозапад Гърция, Италия и Испания пък имат почти невъзможната задача да контролират морските граници.

Контролът на международната престъпност, трафикът на наркотици и нелегалната имиграция само на външните гранични пунктове е ахилесовата пета на Шенген, смятат експерти от германската фондация "Бертелсман". Според тях системата може да се подобри по два начина - чрез споразумения с новите източни съседи на ЕС за извършването на предварителен контрол, увеличаване на граничната полиция и затягане на процедурите по пунктовете, както и чрез справяне със социалните проблеми, които се явяват причина за огромното движение на хора към съюза от засегнатите страни.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK