Kандидатите за достъп до секретна информация на ЕС ще бъдат проучвани от НСС

В Държавната комисия по сигурността на информацията /ДКСИ/ е постъпило първото искане за издаване на сертификат за достъп до класифицирана информация на ЕС, предаде БТА. Това е казала председателят на ДКСИ Цвета Маркова на пресконференция за въвеждането на регулаторната рамка на България според изискванията на ЕС в областта на защита на класифицирана информация.

Тя е обяснила, че подобни искания се отнасят главно за представителите на България, работещи в институциите на ЕС.


Основната тежест при проучването на кандидатите за допускане до секретни документи на ЕС, ще падне върху Национална служба "Сигурност" /НСС/, защото за работа в европейските структури ще бъдат привличани основно цивилни лица, каза Маркова.

Срокът, в който НСС трябва да се произнесе дали кандидатите ще имат достъп до национална класифицирана информация, е два месеца, с възможност за удължаване до 20 дни. След което ДКСИ трябва да разгледа искането за издаване на сертификат, е пояснила Цвета Маркова.

Към датата на фактическото членство на България в ЕС, страната ни трябва да е привела цялата организация на дейността за защита на класифицираната информация в съответствие с изискванията на ЕС. Във връзка с приемането ни в ЕС и договорните ни отношения със съюза в областта на сигурността на информацията, предстои подписването на Споразумение между България и ЕС за процедурите за сигурност при обмен на класифицирана информация. През януари беше подписано Споразумение за рамката на участие на България в операциите на ЕС за управление на кризи.

През март се състоя първата инспекция в България на екип от ЕК за проверка на системата за защита на класифицираната информация, като заключенията са, че създадената в България законодателна рамка в областта на защита на класифицираната информация отговаря изцяло на изискванията на ЕС, е информирала Цвета Маркова.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK