Започна строежът на пречиствателна станция в Пазарджик

Започна строителството на регионална пречиствателна станция за отпадъчни води в Пазарджик, съобщи кметът на общината Иван Евстатиев. За нейното изграждане ще бъдат изразходвани 19.11 млн. евро. От тях 65% са безвъзмездна финансова помощ, предоставена чрез ИСПА, а останалата част ще бъдат осигурени от държавата. Проектът е одобрен от Европейската комисия през 2001 г.

Договорът за строителството е на стойност 10.433 млн. евро. С оставащите средства ще се изгради канализационната мрежа на съседните села Синитево и Мирянци и довеждащата канализация на отпадъчните води от град Пазарджик. В процес на разработка са и проектите за изграждане на канализационна мрежа на селата Ивайло, Мокрище и Главиница. Целта е паралелно с пускане в експлоатация на станцията да бъде осигурено довеждането на отпадъчните води от град Пазарджик и по-големите села. Само за града ще бъдат похарчени около 6 млн. евро, уточни Иван Евстатиев. Станцията трябва да заработи на 20 септември догодина.


Тя ще е върху терен от 108 дка в землището на Мирянци на мястото, където преди повече от 10 години започна изграждането на подобно съоръжение. Строителството му обаче беше спряно заради липса на средства.

Строителните дейности поема международен консорциум между испанската фирма INFILCO Espanola, S.A. и "Строително-предприемачески холдинг" (България). Строителният надзор е поверен на германския консорциум CES GmbH/MVV Energy AG. Изпълнителите са подписали договор за пълен инженеринг, което включва целия процес от проектирането до изпълнението.

За периода на строителството ще се създадат 135 постоянни работни места, а за експлоатацията на станцията впоследствие ще бъдат наети над 40 души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK