България празнува договора с ЕС

С химна на Европа по градски площади, стрийт парад, хвърчила и балони, но и с напомняне какво трябва да се свърши в оставащите месеци до реалното членство в Европейския съюз (ЕС) България отбеляза подписването на присъединителния договор. Организираните от правителството, областните и общинските управи и различни формации тържества започнаха още от сутринта, часове преди началото на церемонията в Люксембург. "България се върна в своя дом" - с тези думи вицепремиерът Пламен Панайотов откри тържествено заседание на Съвета по евроинтеграция, в което участваха президентите Желю Желев и Петър Стоянов, бившите главни преговарящи с ЕС Александър Божков и Владимир Кисьов, ръководителят на делегацията на Европейската комисия Димитрис Куркулас, посланикът на Холандия баронеса Хенриет ван Линден (представляваща и люксембургското председателство на съюза), министри и депутати.

Някак не мога да повярвам, че сме стигнали дотук, заяви силно развълнуван външният министър Соломон Паси, преди да замине за Люксембург. Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева напомни, че България има още 20 месеца до реалното си членство, в които да си подреди къщата отвътре. Предстоят още усилия до 1 януари 2007 г., следващото правителство трябва да спазва поетите ангажименти особено в областта на правосъдието, подчерта посланик Хенриет ван Линден. Министърът на правосъдието Антон Станков в понеделник отново изрази надежда, че новият НПК ще бъде готов в срок и ще бъде одобрен от Министерския съвет на 12 май. За същата дата е предвидено тържественото заседание на Народното събрание, което ще ратифицира договора. Тогава хор "Космически гласове" ще изпее на живо в пленарната зала "Одата на радостта". Ще покажем каква мощна енергия влива България в духовното пространство на Европа, разкри сценария председателят на парламента Борислав Великов.


И в тържествения ден не беше прескочена темата за евентуално отлагане на ратификацията заради исканите от представители на левицата нови преговори за запазване на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Докато депутатът Георги Пирински убеждаваше министри и депутати, че БСП няма да постави на риск членството и няма да иска забавяне на ратификацията, в Стара Загора Емилия Масларова и нейни колеги заявиха точно обратното. Бившите главни преговарящи Божков и Кисьов отново предупредиха, че такова забавяне или ново отваряне на преговорната глава "Енергетика" ще попречи на присъединяването.

Ако Паисий Хилендарски можеше да пренапише своята "История Славянобългарска", щеше да включи в нея и днешния ден, заяви посланикът на Еврокомисията Димитрис Куркулас. Той завърши изказването си с думите "Върви народе възродени". Пред Съвета по евроинтеграция президентът Желю Желев подчерта, че никоя политическа сила няма право да монополизира усилията за членството в ЕС, и добави, че се възхищава от амбицията и енергията на сегашното правителство за завършване на преговорите. Президентът Петър Стоянов посочи, че до 1 януари 2007 г. усилията на управляващите трябва да се насочат към интеграцията на малцинствата и разпределението на средствата от еврофондовете. Бившият премиер Иван Костов напомни пред БНР, че 26 от общо 29-те преговорни позиции са подготвени от правителството на ОДС. Ако не съумеем да превърнем членството в постигане на най-обикновените и истински неща за хората, като повишаване на стандарта, политиците не са си свършили работата, заяви пред БНР лидерът на СДС Надежда Михайлова, външен министър в същото правителство.

Още по обяд от площад "Александър Невски" тръгна евро-стрийт парад, а електронният ритъм от "Метрополис" леко разклати стъклата на Министерския съвет. Пред НДК младежи в пъстри дрехи пуснаха хвърчила с флаговете на страните членки. Малко по-късно пред Министерството на земеделието лидерът на ДПС Ахмед Доган събра Иво Папазов-Ибряма, актьора Мариус Донкин и поетесата Надежда Захариева на хепънинг пред видеостена, на която се наблюдаваше подписването. Посланик Ван Линден почете празника с инициативата "Поезия на стената" - всяко посолство си "осиновява" стена в центъра на София и я украсява със стихотворение на езика на страната си. Под патронажа на Еврокомисията пред Народния театър се издигнаха 616 балона, символизиращи оставащите дни до реалното членство. Балони излетяха в още много градове на страната - във Варна 2007 балона в цветовете на националния трибагреник и знамето на ЕС, в Шумен пуснаха и гълъби и ги изпроводиха с празничен салют и залп на черешово топче. В Русе поканиха на празника съседите си от румънския град Гюргево - сто деца от двата града разкъсаха бариера от цветя на средата на Дунав мост. В Кърджали ДПС подреди цветна градина, изобразяваща знамето на общността, в Разград местна фирма подарила на областта рекордно голям козунак - с диаметър 1.50 метра. От Монтана отговориха на предизвикателството със седеметажна торта. В Сливен организираха викторина "Познаваме ли Европа", а в Пазарджик - фотоизложба "Европейски костюм с българско настроение", във Велико Търново студенти засадиха 27 фиданки червен дъб - колкото са страните след разширяването на Евросъюза. Социалният министър Христина Христова подари ръчно гравиран медальон на първото евробебе - Деян, такива медальони ще получат всички бебета, родени в понеделник.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK