Новият НПК повлича и промени в конституцията

Докато гласува новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК), бъдещият парламент трябва да работи и по промени в конституцията, заяви министърът на правосъдието Антон Станков. В четвъртък правителството одобри законопроекта и той ще бъде внесен в Народното събрание.

Според Станков промените в основния закон са належащи. Те трябва да регламентират възможността не само следователите, а и полицията да разследва престъпленията. Министърът подчерта, че проблемът не възниква сега с новия НПК, а че дознателите в МВР разследват още от 2000 г., въпреки че това не е уредено в конституцията. С новия кодекс обаче те на практика поемат работата по почти всички престъпления. Заради това директорът на Националната следствена служба Ангел Александров заяви, че проектът противоречи на основния закон. Текстовете в новия НПК са съобразени с конституцията, но ако тя бъде променена, ще се гарантира спокойствие на правния ред, каза Станков.


Първият резултат, който постигнахме с НПК, е, че свалихме напрежението в процеса на евроинтеграция и на България вече се гледа с много по-голямо доверие, заяви министърът. Той обясни, че е представил проекта в Германия и Брюксел и там текстовете са били одобрени. Според Станков след приемането на кодекса правосъдието трябва да се ускори, ще се подобри борбата с корупцията и организираната престъпност и ще се разтоварят съдилищата. Другият ефект ще е, че прокурорът ще поеме лидерската функция при разследването, каза той.

Според него критиките на магистрати към новия НПК са емоционални реакции. Изказването на главния прокурор Никола Филчев, че проектът е "студентско упражнение", министърът коментира така: "Има студентски упражнения, които могат да бъдат оценени и за отличен." Станков заяви, че Висшият съдебен съвет има достатъчно време за становище по текстовете, тъй като дискусията по тях предстои.

Министърът представи основните нововъведения, които са залегнали в НПК.

С него ще се въведат задължителни срокове, в които трябва да приключи разследването, ще се ограничи правото за отлагане на делата заради болест на подсъдимия или адвоката му. В новия НПК е предвидено престъпленията да се разследват от агенти под прикритие, много от делата ще могат да се гледат по бързата процедура и се разширяват възможностите за сключване на споразумения.

Междувременно председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров заяви, че следователите носят най-малка вина за недоброто досъдебно производство, защото то се ръководи от прокуратурата. Григоров допълни, че доколкото се е запознал с проекта за НПК, одобрява разпределянето на отговорностите между институциите и идеите за бързина. Шефът на следствието Ангел Александров заяви, че ако няма достатъчно процесуални гаранции за работата на МВР, могат да се получат сериозни съдебни грешки.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK