Канцерогенен снакс е внесен в България

Канцерогенен гръцки снакс "Чийтос пица" (Cheetos pizza) е внесен в България, Албания и Босна и Херцеговина, съобщава в. "Катимерини". Продуктът е произведен от гръцката фирма "Тейсти фуудс". Той е особено популярен сред децата, тъй като в него има играчки за колекциониране.

При изследване е установено, че в серията "Чийтос пица" е използван внесеният от Холандия оцветител "Пара ред" (Para red), който съдържал канцерогенната съставка "Червен Судан". Тя е забранена за използване при производството на храни в Европейския съюз. Веществото, което се използва от нелегални производители като оцветител на чили сосове и в сладкарската индустрия, е забранено и от Световната здравна организация като канцерогенно. Гръцката служба за контрол на храните е разпоредила снаксът да бъде изтеглен от местния пазар, но партиди от канцерогенния продукт вече са изнесени на пазара в България, Босна и Албания, посочва и в. "Елефтеротипия". От внесените в Гърция 1500 кг опасна съставка половината са били използвани за производството на снакса. Останалото количество било върнато на холандския производител.


От българското Министерство на здравеопазването в понеделник разпоредиха на РИОКОЗ (бившето ХЕИ) да изземе от пазара всички опаковки от опасния снакс. Установено е, че продуктът е внесен със санитарно разрешително от 2002 г. От ведомството посочиха, че по международни данни в "Чийтос пица" има малко от канцарогенната съставка, което не застрашава сериозно здравето на децата. Докато не приключи проверката, снаксът няма да бъде пускан в търговската мрежа. Министерството на здравеопазването подготвя питане до мисията на Европейската комисия в София и посолството на Гърция за предоставянето на повече информация по случая.

Преди месец по сходни причини от гръцкия пазар бяха изтеглени два вида чили сосове, както и ядки, внос от Тунис, Крит и Иран, припомня АНА. "Тейсти фуудс" (Tasty Foods) продължава да е водеща в бранша си компания в Гърция с приходи от 85 млн. евро на година. Фирмата произвежда марките снаксове и чипсове "Доритос", "Чийтос", "Рафълс" и "Лейс".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK