Хенриет ван Линден: Случи се нещо необикновено, но не драматизирайте - ЕС не се е сгромолясал

Избирателите в Холандия са призовани в първия в историята на страната референдум да се произнесат дали подкрепят проекта за европейска конституция. Първият основен закон на ЕС вече беше ликвидиран от френското "не" в неделя, но прогнозите са, че до 65% от холандците ще кажат същото. Допитването е с препоръчителна сила, но политиците обещаха да потвърдят формално резултата, ако избирателната активност е над 30%. Между двата референдума разговаряме с посланик Хенриет ван Линден как се стигна дотук и какви ще са последиците за Европейския съюз и България и може ли събитията от Франция и Холандия да се използват у нас като оправдание да не се бърза за спазване на вече поетите пред Европа ангажименти.

----------


В: Французите категорично отхвърлиха в неделя проекта за първа конституция на Европейския съюз. В сряда холандците се готвят да сторят същото по още по-убедителен начин. От какво се страхуват хората в ЕС, за да се стигне до този резултат?

- Не бих говорила за страхове. По-скоро става дума за един сложен процес, който мотивира хората да гласуват "не" или изобщо да не отидат до урните. Преди всичко имайте предвид, че никога в Холандия не е имало референдум. Това е нещо напълно ново, уникално за холандците. Плебисцитът е с консултативен характер, но с голяма политическа тежест. Второ, поводът за този референдум е конституцията, макар че, разбира се, това не е една истинска конституция от познатия ни тип. Така че за пръв път избирателите са питани за мнението им за Европейския съюз, а, както знаете, за холандците ЕС от дълги години е просто даденост, политиците не са го представяли на хората. Той е дискутиран в парламента, но без много обяснения извън заседателната зала.

Винаги сме имали ползи от ЕС и затова не се е налагало той да бъде обясняван. И изведнъж ЕС се променя - от 1991 г. досега имахме Маастрихт, Амстердам, Ница, разширяването, правосъдна и политическа интеграция, отбрана... Много неща се случиха и сега питаме хората какво мислят. В същото време Холандия преминава през бурен период, имаше две политически убийства, проблеми в средата на 90-те, години с имигрантите и въвеждане на еврото - нещо само по себе си добро, но у хората се създаде впечатление, че заради това животът е станал по-скъп, което е вярно само наполовина...

Всички тези фактори определят предпочитанията на хората и ги карат да питат "Какво става?" Има усещане за голяма несигурност. Истински политически дебат започна едва наскоро.

В: Знаете поговорката "Нe ритай падналия", а след като конституцията бе "повалена" на референдума във Франция в неделя, създава се впечатление, че холандците ще й нанесат последния съкрушителен удар.

- Известно е, че юридическото условие е щом само една държава отхвърли конституцията, с нея е свършено. Политически обаче има условие, ако внушително мнозинство от страните членки са казали "да", да се започне обсъждане защо някои са казали "не", какво означава това. Такава сериозна дискусия ще има на Европейския съвет на 16-17 юни. Трябва да се уважават мотивите и на приелите, и на отхвърлилите, но не бих казала, че конституцията е мъртва.

В: В самото начало на този двегодишен процес беше очевидно, че при толкова атаки срещу проекта, идващи от всички посоки, абсолютно невероятно е конституцията да мине безпроблемно през 25 ратификации. Казват, че понякога - дори в ситуация на политическо отчаяние - можеш да си кажеш, че сериозните неща не бива пък чак толкова да се драматизират. Колко сериозно събитие за Европа и за България е френското "не"?

Това е много сериозно събитие. Евросъюзът е важен за всяка страна и за всеки гражданин на съюза. И ако има неразбиране от обикновените хора - а те са основата на ЕС и идват от различни национални, културни и политически реалности - тогава хората просто не знаят за какво гласуват. Така че избирателите гласуват и за много други неща освен за това какво е написано в конституцията. Това само потвърждава, че политиката трябва да бъде по-близо до хората, да им обяснява за какво става дума. Само така ще бъде засилен Европейският съюз.

В: Има ли криза, парализа?

- ЕС ще продължи да функционира, за това си има рамка на Договора от Ница. Но и не бих казала, че случилото се е обикновена работа. Ефектът няма да се усети веднага, но ще се стовари в близко бъдеще. Сега по-скоро получихме предупреждение, алармен сигнал. Независимо че хората гласуваха за нещо, което не ги питаха в бюлетината, те изпратиха предупреждение към политиците.

Иронията - ако употребим тази дума - е, че този договор е по-демократичен. Той определя, че ако една трета от парламентите не са съгласни с нещо, предложено от Европейската комисия, тя трябва да го промени, дава се по-голяма роля на Европейския парламент, създава се повече прозрачност... Всичко, за което хората биха могли да недоволстват, е предвидено там. Затова вероятно би могло да се каже, че хората не знаят достатъчно добре какво става в ЕС и как то е в техен интерес - борбата с тероризма, с финансовите престъпления и измамите, справяне с нелегалната имиграция и бежанците, общ подход за защита на европейския интерес от изгряващи световни сили като Китай и Индия.

Наистина една тъжна ирония.

В: Да обясним тогава на българите. Какви ще са последиците от френския и холандския референдум за България?

- Честно казано, няма директна връзка между съдбата на конституцията и процеса на приемането на България в ЕС. В същото време има сложни моменти. Договорът за присъединяване на България и Румъния е подписан и трябва да бъде ратифициран от 25 държави. България все още не е прекрачила прага. Знаете, че трябва да си свършите вашата работа тук, да спазите сроковете, които сте поели, да реформирате правосъдната си система, да се борите с организираната престъпност, да реформирате администрацията си.

Ако се стигне до отлагане на членството ви, това няма да се дължи на събитията около конституцията. Причината ще е, че не сте си свършили работата или сте я свършили зле. Трябва да покажете, че си вършите работата, че работите на 150%, и никой няма да може да ви каже "не". А по повод ратификациите на договора ви - вие също трябва да "продавате стоката си" добре.

В: У нас предстоят избори, после съставяне на правителство, а сроковете накъсяват. Усеща ли се недостиг на време за всички тези задачи?

- Наистина, има неща, които изискват доста време. Цялостно пренаписване на Наказателно-процесуалния кодекс би бил дълъг и скъп процес. Новото правителство може и да каже "добре", нека това да бъде нашата основа и след демократични дебати да въведат някои промени. Не знам дали ще е подходящо новото правителство да започне всичко отначало. И ако следващият кабинет държи на демократичните процедури и поиска дебат по проекта и поправянето му, очевидно става дума за скъп и продължителен процес. Бъдещото правителство може и да каже, че ще започне всичко отначало - не знам, може такъв подход да е подходящ, но това не е обикновен закон, някаква малка данъчна поправка или нещо подобно. Това е много важен въпрос и отговорността на политиците е огромна да приключат всичко навреме. Това наистина е огромно предизвикателство - трябва да докажете,че можете да се справите с него. Знаете, че в ЕС - не само във Франция - има загриженост кого приемаме.

В: Ако сравните с положението преди половин година, подобрява ли се то около НПК?

- Това е въпрос, от чието решаване имат полза всички българи. Затова трябва да се загърбят политическите борби и вражди и да се осъзнае, че всички са в един отбор. Партиите и заинтересуваните страни са тези, които трябва да решат дали ще продължат напред със сегашния проект, или ще го хвърлят в кошчето с обещание, че могат да направят по-добър. Но ако твърдите, че можете да го подобрите, наистина трябва много усилено да се работи, да убедите останалите, че ще се справите. Часовникът си върви, времето тече и следващото правителство трябва да осъзнае, че няма повече време за политическа реторика.

В: В сила ли е все още датата 2007 г.?

- О, да.

... наистина?

... Да, да, но при условие че се отговори на условията. В това няма нищо ново.

В: Няма да е леко на британското председателство на ЕС, което започва след месец. След отхвърлянето на конституцията се коментира, че то ще бъде ангажирано с разчистване на бъркотията, с установяването на някакъв порядък в новата ситуация. С други думи, че предстоят шест доста бурни месеца.

- За това трябва да питате британския посланик кои са предизвикателствата. Но не драматизирайте - Евросъюзът не се е сгромолясал. Председателството може да се сравни с това да поемеш руля на един кораб и да го водиш през различни препятствия. Има си начертан маршрут - за общия бюджет за 2007 - 2013 г., какво ще се случи със структурните фондове, дали към Източна Европа ще се прехвърлят нови средства, дали да започнем преговори с Турция... Все важни въпроси, сред които Великобритания ще определи приоритетите си. Да не забравяме, че продължават ратификациите на конституцията.

Трудни въпроси, но Европейският съюз се е справял и преди, възраждал се е като феникс от пепелта. Така че не съм песимист, но очевидно политиците получиха ясно предупреждение да си вършат по-добре работата.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK