Евроексперти разясниха директивите срещу пиратството

Експерти от Европейската комисия проведоха обучителен семинар за бизнесмени и представители по индустриална собственост в България за най-новите тенденции в европейското законодателство, което урежда защитата на интелектуалната собственост. Лектори от Бюрото за техническа помощ и обмен на информация (TAIEX) на Европейската комисия представиха основните механизми за борба с интелектуалното пиратство в ЕС, успешни фирмени стратегии за избор и защита на търговската марка и промишлен дизайн и новите предизвикателства пред юристите, свързани с възможностите за дигитализация на информацията и нарушенията на авторските права чрез интернет.

Замразяване на банкови сметки и конфискация и унищожаване на стоката са някои от мерките за защита на правата върху интелектуалната собственост, предвидени в миналогодишна директива на Европейския съюз, издадена под натиска на музикалните компании. Това съобщи София Лендвал от унгарското Министерство на правосъдието на семинара.


Загубите на европейската музикална индустрия от кражби на собственост чрез интернет са около 20 млн. долара годишно, отделно се изчисляват пропуснатите ползи от неразкрити работни места, коментира Лендвал. Идеята на директивата е да уреди отговорностите между собственика на правата върху интелектуалния продукт, доставчика на съдържанието в интернет и провайдъра. Проблемът е в това, че дори провайдърът да знае, че позволява незаконното разпространение на информация, доставчикът на съдържанието често не може да бъде открит.

Съдилищата не са склонни да водят дела срещу неизвестен извършител и затова правната защита е трудно приложима, коментира юристът. Затова директивата възлага на провайдърите да дават информация за клиентите си, които са доставчици на съдържанието. По думите на евроексперта новата директива е посрещната доста недоброжелателно от телекомуникационните компании, които вече ще са длъжни да съобщават кой качва в мрежата авторските произведения, за да може да бъде заловен.

На преследване ще подлежат и потребителите, които си разменят файлове с песни или филми (т.нар. peer-to-peer). Целта на директивата не е да се преследват граждани, които си свалят инцидентно по някоя песен, за да я чуят за удоволствие, коментира Лендвал. За неумишлените нарушения, по думите й, се предвиждат само глоби.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK