Министрите в ЕС подкрепиха забрана на износа на живак

Целият износ на живак ще бъде постепенно прекратен, след като министрите по околната среда в Европейския съюз се споразумяха в края на юни за това като част от плана за премахване на вредните ефекти на тези продукти върху човешкото здраве и природата. Експортът на подобни стоки трябва да бъде прекратен най-късно до 2011 г., като това ще доведе евентуално и до окончателна забрана. Като резултат от решението на министрите употребата на живак в продукти като термометри, зъбни амалгами и батерии може би също ще бъде забранена. Това от своя страна ще доведе до значителни затруднения за хлор-алкалния сектор, който в момента е най-големият доставчик в света. Браншът осигурява почти една трета от световното търсене, което е 3600 тона годишно. Ограниченията на употребата на живак ще се прилагат за всички фази на производството, включително и за грижата за остатъчните вещества и отпадъците.

Най-засегната от решението ще бъде Испания


която е единствената страна в Европейския съюз, където се добива живак. Европейските производители вече застанаха зад идеята срокът за затваряне или реорганизация на заводите да бъде удължен до 2020 г., тъй като това е периодът за усвояване на съответните инвестиции за необходимите трансформации.

Основните моменти в последната стратегия за Евросъюза за живака включва освен забрана на елемента към 2011 г. също и безопасно съхраняване на остатъчните вещества и намаляване на емисиите, свързани с живак, в съюза. Като част от Седмата рамкова програма за научните изследвания се предвижда също стимулиране на повече изследователски и информационни програми за влиянието на живака върху здравето. В стратегията са включени и планове за по-нататъшни действия в глобален мащаб в рамките на международни организации или двустранни отношения.

През последното десетилетие на базата на изцяло доброволни начинания секторът в Европа намали значително производствените емисии. След публикуването на стратегията на ЕС организацията EuroChlor изрази намерението си да продължи намаляването на употребата на живак. От организацията обаче предупредиха, че една "едностранна забрана на износа от страна на Евросъюза няма да доведе до разрешаване на глобалния проблем". За това биха допринесли повече съвместни международни действия, смятат от EuroChlor. Ако подобни стъпки не бъдат предприети, ще се стигне до ситуацията, че останалите мини, където се добива живак, ще увеличат продукцията си напълно законно, за да задоволят пазарното търсене. Това, от друга страна, може да бъде постигнато и с рециклирането на живак от страна на европейския сектор, смятат от лобито на хлорната индустрия в ЕС. Екологичните движения и активистите за опазване на околната среда посрещнаха със задоволство предложената стратегия. "Грийнпийс" обаче също се застъпи за въвеждането на по-специфични мерки за постепенното прекратяване на производството на живак от най-голямата мина в света - тази в Алмаден, Испания. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK