НПК мина на първо четене с мегамнозинство

Проектът за нов Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) вчера беше приет на първо четене с огромно мнозинство от 185 гласа, като против бяха само депутатите от ДСБ. Представители на всички партии заявиха, че ще предложат много поправки в текстовете при второто четене.

Министърът на правосъдието Георги Петканов, който представи новия НПК, каза, че той е най-важният законопроект за съдебната реформа, но тя няма да приключи с приемането му. Той не е съвършен, има недостатъци, от депутатите зависи те да бъдат преодолени, заяви той. От името на БСП Татяна Дончева подчерта, че заради ангажиментите на България към Европейския съюз се налага този НПК да бъде приет, въпреки че е написан набързо от хората, които са се провалили в борбата с престъпността и съдебната реформа. Според нея работата по промяна на конституцията трябва да започне незабавно, за да може преди второто четене на НПК текстове в него да се съобразят с идеите за поправки в основния закон. Опитваме се да изхитруваме с един текст, с който да покажем на Европа, че сме направили съдебната реформа, заяви депутатът от ОДС Елеонора Николова. Тя подчерта, че без промени в конституцията и Закона за съдебната власт опитът ще е неуспешен.

Единствено от ДСБ отказаха да подкрепят новия кодекс. Лидерът на партията Иван Костов изрази същите аргументи като останалите парламентарни сили - недоброто качество на проекта и наложителното приемане на поправки в конституцията, но каза, че не е сериозно той да бъде одобрен само заради ЕС. Този НПК не създава административен и институционален потенциал за противодействие на престъпността, защото не отстранява нито един от пороците на действащата система, заяви Костов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK