ЕК трябва да бъде внимателна при бъдещите разширявания, заяви френски министър

Европейската комисия трябва да бъде изключително внимателна при бъдещите разширявания на Евросъюза и Франция ще следи отблизо дали страните-кандидатки изпълняват поетите задължения.Това заяви днес френският министър по европейските въпроси Катрин Колона, цитирана от БНР.

Колона говори пред около 300 френски дипломати на провеждащата се в Париж годишна конференция на посланиците.


Тя подчерта необходимостта Европейската комисия да бъде обективна при оценката на напредъка на всяка страна кандидатка за членство и припомни, че Франция желае да обсъди с европейските си партньори условията на бъдещите разширявания.

"България и Румъния ще се присъединят към нас скоро при условие, че изпълнят поетите ангажименти", отбеляза Колона.

Във връзка с Хърватия тя подчерта, че започването на преговори зависи от съдействието, което Загреб оказва на Международния съд за военни престъпления в бивша Югославия.

По въпроса за Турция министърът по европейските въпроси посочи, че бъдещето й в ЕС, било то членство или друг вариант, ще може да бъде определено след продължителен процес. Колона припомни, че евентуалното членство на Турция ще бъде гласувано на референдум във Франция.

По темата за Турция външният министър Филип Дуст-Блази се спря на необходимостта Анкара да изясни позициите си по кипърския въпрос.

"Трудно е да се разбере как една страна, която иска да влезе в една общност", отказва да признае един от членовете й, каза министърът.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK