Брюксел ще "изхвърля" ненужните закони

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу започна най-голямата дерегулационна кампания в историята на Европейския съюз, в резултат на която през октомври може да бъдат върнати над 60 проектозакона. Става въпрос за норми, които налагат общи стандарти и които според Барозу са абсурдни и вредят на репутацията на съюза, предаде "Файненшъл таймс". Неговите амбиции може да го противопоставят на длъжностните лица от комисията, които вместо да "градят Европа" ще трябва да работят за изчистването на правната рамка на ЕС. Португалецът е решен ЕК да застане зад по-доброто регулиране, оценките на влиянието му и възможността да не законодателства въобще. "Важното е да се промени организационната култура", е обяснил той пред "Файненшъл таймс". Барозу и комисарят по индустрията Гюнтер Ферхойген са проучили 200 проектозакона, получили различна степен на одобрение в Брюксел. В резултат 69 от тях трябва да бъдат оттеглени, като тук влиза и отхвърлената от евродепутатите директива за слънчевата радиация.

Очаква се на 27 септември Барозу да призове своите колеги да оттеглят проектодирективи в области като обозначаване на храни, презентация и реклама, промоционални разпродажби и забраната за движението на камиони в почивните дни. Нормите ще бъдат "орязани", в случай че е по-добре законодателството да се поеме от страните членки, в които има недостатъчна оценка за влиянието му върху бизнеса, или пък мерките са възприемани като твърде обременяващи. ЕК обаче ще продължи да законодателства, където е необходимо, особено относно околната среда. "Не съм срещу регулацията на ниво ЕС, но вече не сме в историческата ера на Жак Делор, когато единният пазар се допълваше всеки ден с нови закони", е обяснил още Барозу.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK