ЕС ще реши съдбата на Турция в неделя

Извънредна среща на външните министри на ЕС в неделя вечерта в Люксембург ще реши съдбата на преговорите на Турция за членство в ЕС, съобщиха европейските медии. Посланиците на 25-те държави членки не успяха да се споразумеят вчера в Брюксел относно мандата за преговори, който да дадат на комисията, заради настояване на Австрия в документа да бъде посочено, че целта на процеса не е непременно пълноправно членство. Ако не бъде преодоляно, австрийското вето ще блокира започването на преговорите с Анкара на предварително определената дата 3 октомври.

Ротационният председател на ЕС Великобритания се опасява, че вписването на исканите от Австрия клаузи в мандатната рамка ще минира деликатно балансираното споразумение между 25-те от декември относно перспективите на Турция в ЕС. През декември миналата година на Анкара беше обещано да започне преговори с цел присъединяване, но с единствени уточнения, че процесът ще трае най-малко 10 години и ще е с "отворен финал". Австрия в момента използва всички средства, за да блокира началото на преговорите. Според Виена на Турция трябва да бъде предложено привилегировано партньорство, което да я държи колкото може по-близо до ЕС, но не и да я допуска като пълноправен член на съюза. Канцлерът Волфганг Шусел свърза в интервю за "Файненшъл таймс" турската кандидатура с тази на Хърватия, която според него "не е честно да бъде оставена завинаги в чакалнята" на ЕС.

В понеделник сутринта в Люксембург в присъствието на главния прокурор на международния трибунал Карла дел Понте ще има заседание на работна група за Хърватия. Европейски източник уточни, че по-късно сутринта може да бъде взето цялостно решение за Хърватия и Турция.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK