В Брюксел се опасяват за НПК

При окончателното гласуване на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) не бива да се внасят промени, които не са съгласувани с ЕС. Това се разбра от изявлението на председателя на правната комисия Янаки Стоилов след завръщането му от Брюксел в петък. Той дори призова депутатите да възстановят предишен вариант на разпоредбата за правата на прокурора и да отменят правомощието му да връща делата за доразследване. Няколко дни по-рано комисията беше решила да запази старото прокурорско правомощие за връщане на дела, макар че то противоречи на договорките с ЕС.

За евроекспертите било важно не само да се вкарат срокове в НПК за насрочване и приключване на делата, но и да са реалистични. От Брюксел ще проверят и доколко са включени в кодекса основните понятия, договорени в проекта на предходното правителство, на първо място фигурата на наблюдаващия прокурор.

Препоръката е да се придържаме към проекта, който е съгласуван с тях, казаха депутати, които заедно с Янаки Стоилов посетиха дирекция "Разширяване" на ЕС. Българската делегация е настояла новият НПК, който се очаква да бъде приет на второ четене до 7 октомври, да бъде отчетен в годишния доклад на Европейската комисия. Това обаче не било сигурно, затова мнозинството ще се опита чрез декларация на парламента да включи НПК в по-следващия доклад на ЕС през пролетта на 2006 г., който ще е решаващ. Според Стоилов до края на годината можело да започне и обсъждането на конституционни промени, необходими за довършване на съдебната реформа.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK