Великият херцог на Люксембург идва

Великият херцог Анри и жена му Мария-Тереза пристигат във вторник на тридневно официално посещение. Програмата включва срещи с президента Георги Първанов, с председателя на парламента Георги Пирински и с премиера Сергей Станишев. По време на визитата си в България се очаква Великият херцог и Великата херцогиня да посетят Пловдив, Рилския манастир и Бачковския манастир.

Херцог Анри с жена му Мария-Тереза са известни като меломани, а фактът, че в страната са приютени около 400 банки, подхранва слуховете, че са несметно богати.


Осемдесет процента от брутния вътрешен продукт на Люксембург идват от финансовия сектор. В страната има също 7000 холдингови компании, 1300 инвестиционни фондове и финансови организации.

В минидържавата са струпани няколко еврокомисии, Апелативният съд на ЕС, Европейската сметна палата, генералният секретариат на Европарламента, Европейската инвестиционна банка и т.н. "Бащата" на европейското обединение Робер Шуман също е роден в Люксембург. Не случайно на него е кръстена една от централните улици в 80-хилядната столица, едноименна на цялото херцогство.

Люксембург лансира инициативата за хармонизиране на заплатите на евродепутатите, като ги фиксира на 7000 евро на месец.

През 1949 г. Люксембург стана съучредител на НАТО. Армията на 400-хилядния Люксембург наброява едва 400 души и е професионална. В нея няма генерали - най-висшето военно звание е полковник. След изтичането на срока на военната служба за младежите има осигурени места в полицията или в друг държавен сектор.

Дворецът на Великия херцог, в който днес живее херцог Анри с жена си Мария-Тереза, е малък, но много оригинален. Люксембургската династия Насау-Вайлбург е разклонение от холандската кралска фамилия.

Бившият държавен глава Великият херцог Жан през 2000 г. абдикира в полза на най-големия си син Анри. Великият херцог на Люксембург Анри е близък роднина на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Дядото на Анри - Феликс, е брат на княгиня Мария-Луиза, а майка му е сестра на белгийския крал, който е втори братовчед на Симеон.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK