Битка за контрол заплашва интернет

Битката за контрола върху интернет се разраства, като Америка настояват да запази ключовата си роля в мрежата, създадена главно отвъд океана, а много други държави искат да получат повече права за контрол върху нея, писа в. “Гардиън”. Според Европейската комисия, ако на специална среща следващия месец в Тунис не се стигне до споразумение по въпроса, интернет може да се разцепи, раздели или дори разпадне.

Проблемът започва от ролята на американските власти в наблюдаването на адресната структура в интернет, т.нар. домейн система (DNS) позволява компютрите по света да се свързват помежду си. За нея по силата на споразумение с министерството на търговията на САЩ отговаря базираната в Калифорния и с идеална цел интернет корпорация за имена и адреси (Icann). На среща в Женева миналия месец беше подета инициатива за подялба на контрола върху интернет, която официално ще бъде представена на Световната среща на информационното общество под егидата на ООН, насрочена за 16 - 18 ноември в Тунис.


Европейският план за даване повече права на развиващите се страни в световната мрежа обаче вече беше отхвърлен от САЩ. Еврокомисарят по информационното общество Вивиан Рединг заяви, че ако мултукултурният подход бъде отхвърлен страни като Китай, Русия, Бразилия и някои от арабския свят, може да пуснат свои версии на интернет, което от своя страна ще доведе до пълния разпад на мрежата.

САЩ от своя страна твърдят, че държавите, настояващи за по-отворен интернет, на практика не са привърженици на свободата на словото. Майкъл Галахър, съветник на президента Буш по въпросите на интернет и шеф на националната администрация по телекомуникации и информация, смята, че опитите за прехвърляне на контрола може да разруши интернет. Американската администрация, финансирала създаването на световната мрежа, обяви още през юни, че възнамерява да запази ролята си при наблюдението върху Icann. От създаването й министерството на търговията на САЩ не се е месило в работата й, казва Галахър.

Според Дейвид Крос, водил американската делегация в Женева, поставянето под въпрос на управлението на интернет може да разруши битуващите в нея 250 000 мрежи, използващи едни и същи технически стандарти – TCP/IP, и позволяващи на милиони хора да общуват ежедневно чрез компютрите си. “Интернет се оказа впечатляващо стабилна мрежа от мрежи и се разрасна по безпрецедентен за човешката история начин, посочи той. Ние сме за продължаване на техническата еволюция на световната мрежа и не смятаме, че създаването на нови или паралелни ще помогне.”

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK