Връща се идеята частници да стопанисват ловните поля

Между 4 и 5% от ловната територията на страната може да се отдава на концесия на частни ловци и сдружения. Това ще бъде записано с промени в закона за лова, които са в работен вариант и се очаква да бъдат внесени в Министерския съвет, съобщи зам.- министърът на земеделието и горите Стефан Юруков.

Идеята за концесиониране на държавните ловни терени беше прокарана преди година и половина, но тогава депутати от НДСВ я спряха. В страните от Европейския съюз частните ловни стопанства се развиват професионално, редно е и българското законодателство да разреши инвестициите в тази дейност, обясни на семинар за присъединяването на България към ЕС Стефан Юруков.


По данни на Националното управление по горите ловната територия на страната заема малко над 10 млн. хектара. Извън 37-те дивечовъдни станции, които се управляват от държавата, в страната има и близо 100 ловни участъци на пряко подчинение на лесничействата. Поради липсата на средства обаче те не могат да се развиват пълноценно, затова идеята е част от тези терени да се дават на концесия за 14-15 години. Целта е самите ловци да поддържат животинските видове, така че да не се нарушава равновесието в природата, обясниха експерти.

Със законовите промени се предвижда още да бъдат върнати като ловни атрибути лъковете, а също и гонките със соколи, които традиционно са се използвали по българските земи, съобщи председателят на Съюза на ловците и риболовците Христо Михайлов. Около 4-5% от лова в ЕС се извършва с лъкове и стрели, но без арбалети. Ефектът е по-скоро социален, защото връща старите традиции в държави с развит лов, коментира Ив Льокок, главен секретар на Федерацията по лова и опазването на дивеча към ЕС. "България не е длъжна да адаптира законодателството в областта на лова изцяло с европейското. Европейската директива за опазване на дивата природа е рамката и се прилага съобразно особеностите в отделните държави", обясни още Ив Льокок.

По повод забраната за лов на диви патици, наложена като превантивна мярка срещу разпространението на птичия грип в България, Льокок обясни, че Еврокомисията не препоръчва ограничаване на лова. Българските ловци обаче са притеснени, защото някои туроператори са получили откази за лов на диви патици край Балчик и Варна от чужденци. Прогнозите на съюза са, че приходите от ловен туризъм през 2005 г. ще надхвърлят значително миналоодишните. През 2004 г. те достигнаха 1.8 млн. евро, което беше със 700 хил. евро повече от предходната година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK