Издатели на вестници скочиха срещу евродирективи

В четвъртък и петък във Виена ще се проведе общото събрание и заседание на борда на Европейската асоциация на издателите на вестници (ЕНПА). В него ще участват 50 издатели и директори на национални съюзи от страните на ЕС.

Специалната тема тази година е ревизията на директивата на ЕС "Телевизия без граници", която навлиза в решаваща фаза идната година. Издателите се противопоставят на планираното от Европейската комисия либерализиране на ограниченията върху скритата реклама на продукти в сериали, игрални филми и други тв програми.


Отмяната на "чистото разделяне" на програма от реклама според тях ще накърни доверието не само в телевизията, но и в другите медии. Съюзът на издателите на всекидневници в България ще участва в проявата като наблюдател, тъй като членството е възможно само за страни от ЕС. В момента ЕНПА представлява около 3200 всекидневници и седмичници в 22 държави с общ дневен тираж над 91 милиона екземпляра и аудитория от 240 милиона души.

За последен път ЕНПА е заседавала във Виена през 1998 г., а тазгодишното домакинство е свързано с поемането на председателството на ЕС от Австрия през 2006 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK