"Шпигел" отново критикува българската действителност

След статията за българските просяци инвалиди в Германия седмичникът "Шпигел" публикува във втори пореден брой силно критичен материал за днешната българска действителност. Този път списанието описва злоупотребата на високо държавно ниво с конфискувани в България луксозни чужди автомобили, съобщава кореспондентът на българската редакция на BBC в Берлин Милен Радев.

Абсурдна история с германска кола, която България не връща на собственика й, дискредитира кандидатурата на страната за Евросъюза, пише в днешния си брой списание "Шпигел" и описва одисеята на луксозен джип БМВ Х5.


Автомобилът е откраднат в Германия и на 20 април, на път за Турция, е спрян на българската граница.

След като установяват фалшивите документи на колата митничарите я конфискуват, а немският шофьор куриер е арестуван, получава условна присъда по бързата процедура и е върнат обратно в родината си.

Бюрото на Европол в София запитва немските служби дали колата не е в списъка на обявените за издирване.

От Германия пристига потвърждение и всички са доволни от успешното решение на случая, който би доказал, че правосъдието в България не е чак в толкова мизерно състояние, както смята от години Еврокомисията.

Оказва се обаче, както пише "Шпигел", че и до днес, седем месеца след задържането й на българската граница, собственикът от Олденбург още не може да си върне струващата 60 000 евро кола.

През май той получава съобщение от софийската полиция, че колата е конфискувана като веществено доказателство и за да я получи, той трябва да се обърне към прокуратурата в Сливница.

Надеждите на доверчивия собственик, който превежда, заверява и праща куп документи в непознатата му Сливница, са обаче напразни, защото от там така и не получава ни вест, ни кост.

В същото време завърналият се от България куриер дава показания пред немската полиция, че според негова информация, БМВ-то в момента се кара от българска съдийка.

Както се оказва впоследствие, сливнишката прокуратура тихомълком отчуждила автомобила като нелегално вкарана в страната вещ. Може би не е чудно, че софийският съд удовлетворил иска на прокуратурата, защото по този начин джипът е зачислен като служебен автомобил на съдиите.

"Случаят е обичаен за България"

Според списание "Шпигел" случаят е обичаен за България. Цитиран е немски адвокат със седалище в София който работи по дузина подобни случаи с конфискувани коли, ползвани от български учреждения.

Според юриста, през последните години ситуацията силно се е влошила.

“Днес е почти невъзможно да се получи обратно такъв автомобил по нормалния ред”, казва той.

Възмутеният собственик на БМВ-то се обърнал към германския посланик в София, който връчил официална вербална нота в българското външно министерство.

В лично писмо от посолството обаче собственикът бил посъветван, въз основа на опита който съществува в България, да се откаже от надеждите си да види отново колата.

Юристи в София му съобщили, че единственият начин да получи джипа си, е да приготви солиден подкуп.

Чрез своя местен депутат в Бундестага упоритият собственик стигнал до българската посланичка в Берлин.

Както пише "Шпигел", Меглена Плугчиева писмено уверила търсещия правата си, че става дума за "единичен случай", че е налице "прискърбно недоразумение", тъй като България, в края на краищата, е "правова държава".

Сигурно в подкрепа на това твърдение, тя успокоила пострадалия, че случаят му ще се разглежда през февруари догодина във Върховния касационен съд. До тогава джипът е оставен на съхранение във Финансовото министерство, завършва статията на "Шпигел". 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK