Европарламентът гласува днес докладите за напредъка ни към ЕС

Депутатите в Европейския парламент ще гласуват днес докладите за напредъка на България и Румъния, изготвени от докладчиците Джефри ван Орден и Пиер Московиси, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

На състоялите се вчера дискусии евродепутатите се обединиха около позицията, че България и Румъния са отбелязали напредък в много области. Те подчертаха, че присъединяването на двете страни към ЕС без прилагане на предпазната клауза е възможно, ако те изпълнят поетите ангажименти.


В речта си докладчикът за България Джефри ван Орден отново подчерта, че датата 1 януари 2007 г. е напълно постижима и призова българските власти да покажат реални резултати.

Ван Орден изтъкна, че България и Румъния не трябва да са жертви на настроенията в Европа.

Комисарят по разширяването Оли Рен каза, че през май 2006 г. Европейската кмисия ще представи пред Европарламента и Съвета на ЕС доклада си за действията, предприети от двете страни. В този доклад ЕК може да препоръча задействане на предпазната клауза и отлагане на членството с една година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK