Брюксел спря търг за пречиствателни станции

Европейската комисия отмени търга за избор на строителния надзор за изграждането на три пречиствателни станции в България, финансирани по европейската програма ИСПА. Решението е за пречиствателните станции в Търговище, Попово и бургаския кв. "Меден рудник".

Информацията за спрения търг беше публикувана в електронния бюлетин за търговете www.ted.publications.eu.int към "Официалния вестник" на ЕС, но без обяснение защо процедурата е прекратена. На запитване от "Дневник" от Еврокомисията отговориха, че трябва писмено искане, на което ще бъде отговорено най-рано днес.


От Министерството на околната среда обясниха, че спряната процедура няма да засегне финансирането на трите проекта. Не сме получили информация защо изборът за надзор е прекратен, но много скоро ще бъде открита нова тръжна процедура, увери шефът на дирекция "Европейски фондове по околна среда" Мариана Христова.

От Делегацията на Европейската комисия в България ще поискат официално разрешение изборът на супервайзъри да стане по бързата тръжна процедура. Обикновено тези търгове преминават през два етапа - първо се избира къса листа с предпочитаните компании, въз основа на която се прави окончателният подбор. Това отнема около 6 месеца и би забавило изграждането на обектите. Затова експертите се надяват сроковете да бъдат скъсени.

И трите пречиствателни станции трябва да бъдат изградени до края на 2007 г., но никой не се ангажира с прогнози кога ще приключат и търговете за избор на строители. Процедурите и за трите пречиствателни станции текат.

През пролетта бяха отворени офертите на компаниите - седем водещи строителни фирми се надпреварват за обекта в Търговище, за Бургас кандидатите са девет, много са и за Попово.

Съоръженията ще обслужват не само Попово, Търговище и най-големия квартал в Бургас "Меден рудник", но и някои села в близост до градовете.

Освен очистването на отпадните води проектите включват още изграждане на колектори и разширяване на канализацията. Самото строителство ще ангажира и немалко работна ръка в градове с висока безработица, затова опасността от забавяне би имала много негативен ефект, коментираха от общините.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK