ЕК планира повишаване на конкуренцията в банковия сектор

Европейската комисия иска в банковия сектор да има по-силна конкурентна среда, предаде чешкият ежедневник Hospodarske Noviny.

В нова стратегия за сферата на финансовите услуги за следващите пет години ЕК си е поставила за цел силно сближаване на механизмите на контролните органи в страните-членки. Това е и сред приоритетите на Чехия, отбелязва ежедневникът.


“За компаниите, които извършват дейност в няколко държави е проблематично да се приспособят към специфичните изисквания на инспекторите в различните страни”, обясни заместник министърът по финансите Томаш Проуза.

Проуда добави, че анализите на ЕК показват, че конкуренцията в банковия сектор и осигуряването не е толкова силна в Европа, колкото би могла да бъде.

Друг приоритет, който ЕК си е поставила, е увеличаване на влиянието на ЕС върху глобализацията на капиталовия пазар или опростяване на законодателството.

Комисията обясни своите приоритети в края на годината в бяла книга, създадена въз основа на консултации с отделни страни-членки, финансови институции и други заинтересовани страни.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK