Австрия: Шансът на България за 2007 г. е сериозен

Шансът на България да стане член на Европейския съм през 2007 г. е много сериозен. Това е заявил в четвъртък австрийският канцлер Волфганг Шусел, цитиран от правителствената пресслужба. Той разговаря с министър-председателя Сергей Станишев, който беше на двудневно посещение във Виена. Австрия поема ротационното председателство на ЕС от 1 януари 2006 г.

Волфганг Шусел е подчертал по време на срещата, че Австрия гледа много сериозно на бъдещото членство на България в ЕС, за което страната ни може да разчита на нейната подкрепа. Ще бъде изключително важен политически знак за солидарност с България, ако Австрия като страна, председателстваща ЕС през решаващите за нас 6 месеца, ратифицира договора преди публикуването на следващия мониторингов доклад на Европейската комисия, е казал Станишев. Той е обещал на Шусел да го информира редовно за конкретните стъпки на правителството по изпълнението на препоръките в доклада на Европейската комисия. В рамките на работното си посещение премиерът ще разговаря и с председателя на Австрийската социалдемократическа партия Алфред Гузенбауер.


--------------------

ЕС може да отложи догодина присъединяването на България и Румъния и да забави преговорите за членство с Турция,

посочва агенция "Блумбърг". "Доста стриктни сме в момента. Не искаме да бъдем толкова снизходителни, колкото бяхме преди", е заявил пред агенцията холандският външен министър Бернард Бот. "Възможно е присъединяването на двете страни да бъде отложено. Причината ще бъде недостатъчен напредък в борбата с корупцията", смята Катинка Бариш от базирания в Лондон Център за европейска реформа. Според последното проучване на общественото мнение в ЕС, цитирано от "Блумбърг", членството на България в ЕС се подкрепя от 48% от европейците, а това на Румъния - от 43%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK