Мандри и кланици получиха отсрочка за евронормите

Предприятията, които преработват животинска продукция и имат одобрени от ветеринарните служби бизнес планове за модернизация на производството, ще получат отсрочка при въвеждането на ветеринарно-санитарните норми за качество. Това гласят петте наредби на земеделското министерство, обнародвани в Държавен вестник във вторник.

Според старите нормативи преработвателите трябваше да изградят модерните цехове до края на миналата година. Много от предприемачите разчитаха на финансовата подкрепа от предприсъединителната програма САПАРД, но поради промени в процедурите за изплащане на субсидиите агенцията спря да приема проектите им. Инвестиционните намерения на бизнеса пропаднаха и това беше основният мотив, с който българското министерство на земеделието поиска от Европейската комисия отсрочка за въвеждане на новите норми, припомниха от ведомството.


Мандрите с индустриален капацитет и млекосъбирателните пунктове, които в момента обновяват цеховете си, получиха отсрочка до 1 април 2006 г. В оставащите три месеца те трябва да довършат вътрешното обзавеждане, да оборудват помещенията с материали, които в досег със суровината не биха променили химичния й състав.

Стените на помещенията трябва да са с обли ъгли и специални канализационни подове за по-лесно почистване, млякото трябва да бъде в непромокаеми и неръждаеми съдове и др. Пунктовете за мляко трябва да задължително да бъдат извън фермите, да имат помещения за охлаждане, модерни центрофуги и специални съоръжения за измерване на първите проби, гласят инструкциите.

Мандрите с малък капацитет могат да приведат мощностите си в съответствие с изискванията до 15 юни 2006 г., ако имат одобрени бизнес планове от Държавния ветеринарно-медицински контрол (ДВСК), гласи още наредбата.

Кланиците с промишлен капацитет, които ремонтират производството и ветеринарите са одобрили плановете им за действие, до 1 юли т.г. ще работят по старите правила. Ако след тази дата не са привели производството си в съответствие с изискванията, те ще бъдат затваряни. Според европейските разпоредби кланиците трябва да разполагат с отделни помещения за приемане, съхранение, транжиране, охлаждане и замразяване на месото.

Данните от хладилните термометри трябва да се отчитат във всеки момент и да се архивират за улеснение при контрола. Ножовете и останалите инструменти задължително се мият с гореща вода до 82 градуса по Целзий, а месото да се съхранява в специални неръждаеми контейнери. Специални инструкции има и при самото клане на животните.

Промените в наредбата за птицекланиците също дават два преходни периода за новите норми.

Малките предприятия са длъжни да приключат с ремонтите до 15 юни, а големите птицекланици - до 1 юли т.г. Същото се отнася за колбасарските цехове и предприятията за производство на кайма и преработка на месо за пазара.

До 23 януари ще приключат ветеринарните проверки из всичките 730 преработвателни предприятия в страната. След приключването им ще стане ясно колко от цеховете, които не работят по европейските норми, ще бъдат закрити и колко ще останат на пазара.

В регистъра на Националната ветеринарномедицинска служба ще бъдат вписани и фирмите, получили преходни периоди за довършване на модернизацията си, поясниха експерти. Старите наредби не случайно бяха изработени от 2000 до 2002 г., за да могат фирмите да имат време за реакция. Предприемчивите бизнесмени успяха да инвестират в нови цехове, но има и изоставащи.

За да се пресече дейността на все още нелегално работещите цехове, които създават нелоялна конкуренция и пречат на легалния бизнес, министерството на земеделието ще поиска съдействие от полицията и прокуратурата, съобщи земеделският министър Нихат Кабил. На извънредна среща в земеделското министерство преди два дни ветеринарни инспектори и представители на бранша са обсъждали мерките срещу черната търговия на пазара. Контролът върху животинските храни изцяло се извършва от ДВСК.

В малките населени места, където няма постоянен контрол, запечатани цехове се разпечатват и нощем в тях се преработва непроверена продукция. Затова ще се иска съдействие от кметските управи и полицията, които да правят светкавични проверки, обясниха експерти.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK