Свинефермите добиват европейски вид до 1 май

До първи май свинефермите трябва да преоборудват помещенията за отглеждане на животните в съответствие с европейските норми, гласи наредбата за минималните изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на свинете, обнародвана в последния брой на Държавен вестник.

Според големината им животните трябва да разполагат с различна площ - от 30 на 50 сантиметра за малките прасенца до 1 кв. м за свинете над 110 кг. Специални са изискванията и за бременните животни и майките, за които задължително трябва да има отделен бокс след първо заплождане, пише в инструкциите. Тези помещения са задължителни за фермите, построени след 2003 г., гласи наредбата.


Собствениците на стопанствата всеки ден трябва да проверяват здравословното състояние на животните и да поддържат чистота и постоянна температура. В изискванията е залегнало подовете да са сухи и поне 8 часа в денонощието да се поддържа осветление от най-малко 40 лукса. Фермерите трябва да водят и документация за всяко умряло животно и при поява на заболявания ветеринарите да реагират бързо. При автоматизирана система за хранене всяко животно трябва да има достъп до храната, а свинете майки в никакъв случай не трябва да се връзват.

Ветеринарите са длъжни периодично да проверяват условията във фермите и при нарушения да санкционират фермерите. Всяка година до 15 февруари регионалните ветеринарни служби обобщават информацията от проверките и я включват в специална таблица. Така се контролира дейността на регистрираните ферми.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK