Шусел иска европейски данък да финансира ЕС

Краткосрочните финансови транзакции и международният въздушен и морски транспорт да се облагат с данък, с който да бъде финансиран Европейският съюз, предложи австрийският канцлер Волфганг Шусел завчера, непосредствено преди Европарламентът да отхвърли седемгодишния бюджет на съюза, договорен от лидерите на страните членки през декември.

Евродепутатите одобриха с голямо мнозинство резолюция за отхвърляне на споразумението на 25-те за финансовата рамка за 2007 - 2013 г., тъй като според тях записаната в него сума от 862 млрд. евро е изключително ниска.


Те бяха предложили бюджет за 975 млрд. евро, или с над 100 млрд. евро повече от договореното на Европейския съвет миналия месец.

С гласуването на резолюцията депутатите отвориха пътя за нови бюджетни преговори между трите основни институции на ЕС - Европарламента, Еврокомисията и съвета. Те ще започнат на 23 януари и в тях парламентът ще се опита да издейства известно увеличение на общата сума на бюджета и насочване на повече средства към разделите конкурентоспособност, гражданство и външни отношения.

Шусел, чиято страна в момента председателства ЕС, обаче предупреди, че бюджетът може да бъде вдигнат само с малко повече от 1 млрд. евро. В същото време той подчерта, че Европа се нуждае от повече собствени ресурси, и предложи при планираната за 2008 г. ревизия на финансовата рамка да бъде въведен европейски данък, който да бъде насочен към финансовите спекуланти и въздушния и морския транспорт. В момента основната част от приходите в европейския бюджет идват от вноски на страните членки, изчислявани като процент от брутния им национален продукт, а въпросът коя страна колко пари дава често поражда спорове в ЕС.

Според световните агенции предложението на Шусел за финансиране на ЕС посредством европейски данък би могло да успокои евродепутатите и да предотврати по-нататъшни спорове между страните членки около вноските им в бюджета. "Файненшъл таймс" обаче посочва, че то може да отвори нов фронт за дебати. Според изданието идеята на австрийския канцлер би засегнала най-много Великобритания, където е разположен най-големият финансов център в Европа - лондонското Сити, и където се намират най-натовареното летище и основни морски маршрути. Страната заедно с Ирландия засега е твърдо против европейския данък, докато Франция, Германия и Полша са отворени към предложението, което трябва да получи подкрепата на всичките 25 страни в ЕС, за да стане реалност.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK